+31 (0) 30 602 16 17

Rutte geen voorstander van sociaal vangnet voor zzp'ers

14 oktober 2014

Premier Mark Rutte is geen voorstander van het voorstel om zzp’ers toegang te verschaffen tot sociale voorzieningen op het gebied van pensioen, arbeidsongeschiktheid, ziekte en werkloosheid. Dat verklaarde de minister-president dinsdagavond tijdens een debat in de Eerste Kamer.

Herziening sociaal stelsel

Daarmee reageerde de premier op de oproep van Harry van de Kraats, voorzitter van werkgeverskoepel AWVN, maandag in deze krant. Volgens Van de Kraats moet Nederland zijn sociale stelsel grondig herzien, opdat ook zzp’ers en tijdelijke werknemers toegang krijgen tot sociale voorzieningen. Het huidige systeem, dat helemaal toegesneden is op het vaste arbeidscontract, zou economische groei en banencreatie in de weg staan. Nederland telt naar schatting 800.000 zzp’ers. Rutte zei weinig te zien in het plan om hen toegang te geven tot het stelsel van sociale zekerheid. Dat zou leiden tot een versobering van rechten van werknemers in loondienst, aldus de premier.

Niet tegen de zin gelukkig maken

Bovendien zouden veel zzp'ers bewust hebben gekozen om niet in loondienst te werken. Zij willen niet gedwongen worden tot verplichte afdrachten voor verzekeringen voor werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een aanvullend pensioen, zei Rutte. ‘Je moet oppassen mensen tegen hun zin in gelukkig te maken.'

>>>Rutte geen voorstander van sociaal vangnet voor...