+31 (0) 30 602 16 17

Raad van State ziet niets in VAR-plan Wiebes

25 september 2014

De Raad van State ziet niets in een wetsvoorstel van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) om de VAR-verklaring voor zzp'ers te vervangen door een andere regeling.  Het hoogste adviesorgaan van de regering vraagt zich af welk probleem hiermee wordt opgelost. Het vindt dat het kabinet het plan om de zogenoemde Beschikking geen Loonheffingen (BGL) in te voeren, moet heroverwegen.

Zzp'ers moeten een VAR (verklaring arbeidsrelatie) tonen aan hun opdrachtgevers, waardoor ze laten zien dat ze echt zelfstandig zijn en zelf hun belasting afdragen. Bij problemen zijn de financiële gevolgen altijd voor de zzp'er. Dit kan schijnzelfstandigheid in de hand werken: mensen die op papier werken als zzp'er maar in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn. Wiebes wil daarom opdrachtgevers medeverantwoordelijk maken voor de juistheid van de gegevens. Hij verwacht dat dit schijnconstructies tegengaat.

Maar de Raad van State gelooft er niets van dat dat helpt. De raad denkt dat schijnzelfstandigheid op deze manier niet adequaat wordt bestreden. Bovendien is de omvang van het probleem niet duidelijk. Dat zou best wel eens kleiner kunnen zijn dan gedacht, stelt het adviesorgaan.

Ondoordacht

Belangenorganisatie FNV Zelfstandigen vindt BGL een "ondoordacht wetsvoorstel met desastreuze gevolgen voor zzp’ers en hun opdrachtgevers". Volgens de organisatie levert het plan geen bijdrage aan de aanpak van schijnconstructies en leidt het tot een "administratieve puinhoop en een hausse aan rechtszaken". Op 1 december worden de resultaten verwacht van een Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) naar de positie van zzp'ers op de arbeidsmarkt. Dit wetsvoorstel is dan ook prematuur, vindt FNV Zelfstandigen.

 

 

>>>Raad van State ziet niets in VAR-plan Wiebes