+31 (0) 30 602 16 17

'PostNL sloot deals met Belastingdienst'

30 mei 2015

PostNL heeft jarenlang deals gesloten met de Belastingdienst om pakketbezorgers fiscaal voordelig te laten werken. De bezorgers werden gezien als zzp'ers, waardoor ze niet in dienst waren bij het postbedrijf. PostNL bespaarde met de deals jaarlijks naar schatting 15 miljoen euro aan belastingen en premies voor werknemers, meldt de Volkskrant zaterdag.

Zzp'ers moeten doorgaans ten minste drie opdrachtgevers hebben om als zelfstandige te worden aangemerkt, terwijl de bezorgers alleen PostNL als opdrachtgever hadden. Volgens het bedrijf vielen alle afspraken die met de Belastingdienst zijn gesloten binnen de kaders van de wet.

Door de bezorgers als zelfstandigen te laten werken kregen ze fiscale voordelen en hoefde PostNL bepaalde belastingen en premies niet uit te betalen. Tweeduizend pakketbezorgers werken als zzp'er.

Dienstverband
Een woordvoerder van PostNL sprak zaterdag tegen dat er 'deals' waren gesloten met de Belastingdienst. ,,Het ging om een gewone afspraak met de Belastingdienst met een looptijd van vier jaar. Deze afspraak gold voor de periode 2009 tot en met 2013 en is nu niet meer aan de orde.'' De zzp'ers moeten sindsdien zelf weer een zogeheten VAR-verklaring aanvragen, waardoor opdrachtgevers zijn gevrijwaard van mogelijke aanspraken ten aanzien van loonbelasting en sociale premies.

PvdA-Kamerlid John Kerstens vindt de regeling niet kunnen en wil dat staatssecretaris Eric Wiebes opheldering geeft. ,,Dit zijn geen zelfstandigen, maar werknemers die een dienstverband verdienen", zei Kerstens in het Radio 1 Journaal. Hij is er niet over te spreken dat de overheid een dergelijke constructie faciliteert.

Bron: dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op: ad.nl

>>>'PostNL sloot deals met Belastingdienst'