+31 (0) 30 602 16 17

Interview Flexmarkt: 'Durf fouten te maken'

19 oktober 2017

Een leven lang leren: learn or loose. Hoe blijf je bij? Flexmarkt vraagt het Anne Meint Bouma, directeur Brainnet.

Beroepshalve lees ik dagelijks veel over ontwikkelingen binnen HR, de flexmarkt, de arbeidsmarkt, de economie, enzovoort. Wat ik lees en luister is bijna teveel om op te noemen. Het loopt uiteen van het lezen van dagelijkse kranten en nieuwsbrieven tot het luisteren van diverse podcasts, zoals BNR Werkverkenners waar Brainnet kennispartner van is.”

Wat is het laatste boek dat u heeft gelezen?

“Recent heb ik Beyond Reason van Roger Fisher gelezen. Dit boek gaat over hoe je emoties gebruikt in onderhandelingen - groot of klein, professioneel of persoonlijk - in een kans voor wederzijds voordeel.” Welke blogs en sites volgt u? “In mijn favorieten staan ruim honderd websites, die ik dagelijks of met enige frequentie volg. Zoals Zipconomy, websites van de Rijksoverheid en bijvoorbeeld staffingindustry.com. Ook ontvang ik wekelijks een behoorlijk aantal nieuwsbrieven en blijf ik goed op de hoogte via een social media dashboard. Ik ben altijd op zoek naar cijfers en feiten. Het CBS en Eurostat zijn hiervoor goede nieuwsbronnen.”

Wie of wat inspireert u?

“Ik laat mij op velerlei manieren inspireren. Zo was ik recent bij een presentatie van Charles van Commenée, voormalig chef de mission en hoofdcoach van het Britse atletiekteam van 2008 tot 2012. Een fascinerend verhaal over de wijze hoe een visie geïmplementeerd wordt in complexe organisaties, waarbij onder meer overtuigingskracht, vastberadenheid en leiderschap uiteindelijk leiden tot de beste resultaten in de geschiedenis van de Britse atletiek.”

Wie zijn uw voorbeelden?

“Ik kijk met veel bewondering naar het ondernemerschap van bijvoorbeeld een Wim van de Leegte van VDL of Pieter Zwart van Coolblue. Ik vind het razendknap hoe Coolblue het fenomeen klantenservice een totaal nieuwe dimensie heeft gegeven. Net als dat Pieter Zwart zelf focus heeft op elke dag verbeteren. Een uitspraak van hem die me altijd is bijgebleven, luidt: ‘We worden groter, maar ook elke dag beter’. Heel motiverend.”

Wat is uw motto?

“Ik geloof in talent van mensen. De arbeidsmarkt in Nederland is uniek door haar verscheidenheid aan werkvormen. Ik vind dat op de arbeidsmarkt plek moet zijn voor iedereen. Leren is daarin erg belangrijk!”

Heeft u een filosofie of stroming die u aanhangt?

“Ik ben christen en haal veel houvast uit het geloof en het wekelijks bezoeken van kerkdiensten.”

Waar heeft u veel van geleerd?

“Ik heb als consultant een periode bij een re-integratie bureau gewerkt. Ik was hier verantwoordelijk voor het begeleiden van mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt, waarbij er veelal sprake was van meervoudige problematiek. Wat ik heb geleerd is om juist te kijken naar wat iemand wel kan in plaats van steeds te benadrukken wat iemand niet kan. In iedereen mens schuilt talent. De vraag is of je dit wilt zien.”

Een les die het delen waard is?

“Een oud leidinggevende van mij moedigde ons aan om elke dag te excelleren door voortdurend concrete doelen te stellen en manieren te zoeken om die doelen te halen. Durf fouten te maken, benadrukte hij elke dag. Zijn oprechtheid om het beste uit mensen te halen heeft diepe indruk op mij gemaakt.”

bron: Flexmarkt, oktober 2017, door Ellen Nap.

>>>Interview Flexmarkt: 'Durf fouten te maken'...