+31 (0) 30 602 16 17

Een of de vijf is ZZP'er uit noodzaak. Merendeel zelfstandigen heeft positief motief om te starten!

11 februari 2014

18,4% van de zzp’ers had geen andere optie en is gedwongen als zelfstandige te starten, bijvoorbeeld vanwege een ontslag. Dat blijkt uit onze ZZP Barometer, de onafhankelijke onderzoeksmonitor die deze maand is afgenomen onder 631 zzp’ers in Nederland.

De discussie vanuit belangenbehartigers en politieke partijen focust zich mijn inziens veel te veel op deze minderheid. De grote meerderheid van de zelfstandigen is gestart uit positieve redenen!

De belangrijkste motieven om te starten als zelfstandige zijn:

  • zelfstandigheid ofwel onafhankelijkheid (79,3%),
  • meer vrijheid (60,9%),
  • meer flexibiliteit (56,6%)
  • hiërarchie of eigen baas zijn (41,8%)
  • meer verdienen ofwel loon naar werken (24,6%).

Een deel van de zelfstandigen geeft aan het ondernemerschap als enige mogelijke bron van inkomsten te zien – een reden waar geen algemene conclusie uit te trekken valt.

Belangenbehartigers en politieke partijen

De gemiddelde zelfstandige is dus een kansondernemer – hij is niet gestart uit noodzaak, zoals media, vakbonden, belangenbehartigers en politieke partijen veelal doen geloven. Dit overgrote deel van de zelfstandigen wil graag als ondernemer behandeld worden, en zelf – wel of niet – kiezen voor zaken als arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en pensioen of het bepalen van tarieven. Het deel waarover de belangenbehartigers en politieke partijen zich zorgen maken – de zelfstandige die gedwongen is te ondernemen, ook wel de schijnzelfstandige – behelst 18,4% van de groep.

>>>Een of de vijf is ZZP'er uit noodzaak. Merendee...