+31 (0) 30 602 16 17

1-0 voor de zzp'er aldus Hoogleraar Mies Westerveld

1 oktober 2014

Onze opdrachtgevers zoeken professionals

Het zoeken en vinden van de juiste kandidaten is één van de vraagstukken die Brainnet voor haar opdrachtgevers oplost. Bent u leverancier van (zelfstandig) professionals? Dan is het handig om in ons netwerk te zitten. U krijgt via Brainnet toegang tot toonaangevende opdrachtgevers.

Het kan zijn dat een opdrachtgever u heeft gevraagd om de uitvoering van het contract dat u heeft afgesproken, via Brainnet te laten verlopen. Naast het werven en selecteren van professionals regelen wij ook alle administratieve en contractuele zaken. Wij opereren 100% onafhankelijk. Wij hebben geen mensen in dienst die wij detacheren, maar werken samen met een uitgebreid netwerk van leveranciers van (zelfstandig) professionals en zzp'ers.

Samen
meer succes
100%
onafhankelijk
Welkom in ons netwerk
  • Interessante opdrachtgevers
  • Toegang tot nieuwe vacatures
  • Diverse vakgebieden & sectoren
  • Geen tussenschakels
  • Geen verplichte abonnementsvorm

 

Zzp'ers kunnen wel degelijk werken in de thuiszorg. Dat zou het gevolg zijn van een recente uitspraak van het gerechtshof Arnhem. De Belastingdienst heeft in hoger beroep de zaak tegen een verpleegkundige verloren. Op dit moment zitten er door optreden van de Belastingdienst zeker 1200 zzp'ers in de zorg gedwongen thuis.

Ondernemer

Een week geleden bepaalde het gerechtshof in Arnhem dat een verpleegkundige die als zzp'er werkt voor diverse thuiszorginstellingen wel degelijk ondernemer is. De Belastingdienst had dat bestreden, maar heeft nu in hoger beroep verloren. De uitspraak is van groot belang voor de zzp'ers die afgelopen jaar van de Belastingdienst hebben gehoord dat ze niet meer als zelfstandige mogen werken voor thuiszorginstellingen. Dat stellen hoogleraar arbeidsrecht Mies Westerveld (UvA) en FNV Zelfstandigen vanavond in Nieuwsuur.

Schijnzelfstandigen

Volgens de Belastingdienst zijn deze zzp'ers in de thuiszorg volgens de huidige wet- en regelgeving schijnzelfstandigen. Op grond van de Kwaliteitswet zorginstellingen zou de thuiszorgaanbieder nu verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit en kan die niet worden uitbesteed aan een onderaannemer. De situatie is jarenlang gedoogd, maar dit jaar is de Belastingdienst ineens gaan handhaven.

Terminale thuiszorg

Daardoor komt met name de terminale thuiszorg in gevaar. Veel gedupeerde zzp'ers werken in die sector, vanwege het intensieve en moeilijk te plannen karakter van de zorg. Niemand weet wanneer terminale patiënten zich aandienen en hoe lang ze zorg nodig hebben, met andere woorden hoe snel ze sterven. Met alleen mensen in loondienst is die zorg niet te leveren, waarschuwden betrokkenen vorige week zondag in Nieuwsuur.

Schadeclaims

Hoogleraar Mies Westerveld vindt dat de Belastingdienst de gedupeerde zzp'ers zo snel mogelijk moet toestaan om weer als zelfstandige te werken in de zorg. Ook als de Belastingdienst zich niet neerlegt bij de uitspraak van het gerechtshof en in cassatie gaat bij de Hoge Raad. Mocht de Belastingdienst over paar jaar namelijk weer verliezen, dan krijgt de overheid grote schadeclaims van zelfstandigen die nu noodgedwongen thuis zitten.

FNV Zelfstandigen heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën in een brief gevraagd om per direct de maatregelen te herzien en de handhaving door de Belastingdienst te staken. Staatssecretaris Wiebes zegt zich neer te leggen bij de uitspraak van het gerechtshof, maar hij denkt niet dat de zaak van de verpleegkundige gevolgen heeft voor de 1200 gedupeerden. Wel zegt hij: "Er wordt momenteel hard gewerkt door vier bewindspersonen aan een oplossing zodat mensen in de terminale zorg als ondernemer aan de slag kunnen."

Oplossing

Verschillende Kamerleden reageerden vorige week geschokt op de berichtgeving. De Tweede Kamer eiste van het kabinet dat er binnen twee weken een oplossing zou komen voor de zorg-zzp'ers. De Kamer was op dat moment nog niet op de hoogte van de uitspraak van het gerechtshof. Binnen enkele dagen wordt een kabinetsbrief over de problematiek verwacht. Volgens het kabinet leveren echte zzp'ers een waardevolle bijdrage aan de economie, maar moeten schijnconstructies worden aangepakt. Mensen mogen

>>>1-0 voor de zzp'er aldus Hoogleraar Mies Wester...