Zzp´er schijnzelfstandige?

Zzp´er schijnzelfstandige?

Ben jij het al? Zzp´er? Want als je de media moet geloven zijn we inmiddels allemaal zzp´er en lijkt de trend niet te stoppen. En juist dat is iets wat ik me afvraag. In de praktijk blijkt slechts 10% van de beroepsbevolking zzp´er.

In de vorige ´Met Ambitie´ heeft u er al over kunnen lezen; de invoering van de VAR-webmodule. Een belangrijk aspect van deze nieuwe module is het aanpakken van schijnzelfstandigheid. Opdrachtgevers worden medeverantwoordelijk voor de beoordeling van de feitelijke situatie en dienen aan te geven wat hun invloed is op de opdracht van de zzp´er. Ik ben benieuwd welke positie de opdrachtgever van een zzp ICT- beheerder inneemt. Heeft de opdrachtgever geen invloed? In een beheerafdeling met afspraken over support? Echt niet?

Maar goed, we hebben de tijd. De introductie is uitgesteld naar 1 januari 2015. Wij kunnen hier nog eens rustig over nadenken. Stel dat de VAR-webmodule door gaat, wat betekent dit dan voor zzp´ers? Wat doet dat met hen? Keren zij met hangende pootjes terug naar hun oude werkgevers? Ik denk het niet. Dat was nu juist de reden dat ze zelfstandig werden. Ik denk dat de zzp ICT-beheerder van 2015 zoekt naar een ondernemingsvorm waar je geen VAR voor nodig hebt.

Een ondernemingsvorm waar je premies betaalt voor sociale verzekeringen en waar je ontslagen kan worden. Dat wordt dus payrollen in je eigen onderneming of in een payrollbedrijf. De gebruikelijke zzp´er, als een tekstschrijver, een projectmanager of een adviseur, zoekt in 2015 een andere opdracht. Een opdracht waar je niet per uur wordt betaald. Nee, meer een opdracht waar je wordt betaald voor het leveren van een deliverable of misschien een rapport of een onderzoek. Een opdracht die naar eigen inzicht wordt uitgevoerd en waarbij daadwerkelijk risico wordt genomen. Een opdracht die moet worden opgeleverd. Deze zzp´er heeft goed beschouwd dus ook geen VAR nodig. Er wordt immers geen persoonlijke arbeid verricht.

Een groot deel van de zzp´ers heeft straks geen VAR meer nodig. Maar wordt de VAR webmodule dan helemaal voor niets gebouwd? Natuurlijk niet! Het was immers juist de bedoeling van de webmodule om grip te krijgen op schijnzelfstandigheid. De toestroom van zzp’ers naar payrollbedrijven leidt tot meer sociale verzekeringspremies. Payrollers vallen ook nog eens onder de uitzendwetgeving met een ouderwets bedrijfstakpensioenfonds en zie daar... Je bent als zzp´er weer helemaal terug bij af. Een grote regelbrij waar je zelfstandigheid zo veel mogelijk wordt beknot en waarbij de vakbonden als een moederkloek over je schouder meekijken om te vertellen wat goed voor je is. Ze staan allemaal al in de rij. Dat noem ik nu schijnzelfstandigheid.