Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Zoeken naar zingeving

Zoeken naar zingeving

Een hogere schaal, een mooiere leasebak, werkgevers die iemand graag wilden inlijven konden de werknemer paaien met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Maar daarmee kom je er niet meer. Hoogopgeleiden hebben andere vragen: Wat doe ik nu precies? Waar staat deze organisatie voor?

Wat doe ik nu eigenlijk?

“Je hoort hoogopgeleiden vaak de vraag stellen: wat doe ik nu eigenlijk precies? Ik ben één van de schakeltjes in het systeem, maar waar dient dat systeem toe?” vertelt Anne Megens, beleidsadviseur werkgeversvereniging AWVN. Veel werknemers vragen zich af wat de maatschappelijke bijdrage is van het bedrijf waar ze werken en hun rol daarin. En dat zie je terugkomen in de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden, vooral in de sectoren waar er krapte heerst. Er wordt gekeken naar wat voor ontwikkeltraject de werknemer kan doorlopen, een goede verdeling tussen arbeid en zorg en of ze maatschappelijk kunnen bijdragen onder werk met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. 

Marlène Langbroek is zelfstandig loopbaancoach en heeft een boek geschreven genaamd: ‘Wat wil ik nu echt?’ Vooral hoogopgeleiden tussen de 30 en de 40 komen bij Marlène Langbroek met vragen over zingeving: is dit het nu? Waar ben ik eigenlijk mee bezig? “Wat ik regelmatig hoor is dat ze zeggen: ik lever een bijdrage aan de omzet van mijn werkgever. Is dit wel wat ik wil doen?” Of klanten komen bij haar omdat ze willen ontwikkelen en groeien en geen energie krijgen van hun werk. “Steeds meer begin 30ers hebben te kampen met een burn-out. Dus dat op een bepaalde manier het werk niet optimaal past.”

Een baan vinden terwijl veel van je studiegenoten die niet kunnen vinden gaf Ruben van der Spek, projectontwikkelaar Ymere, niet de voldoening waarop hij had gehoopt. Terwijl hij ondanks de economische crisis in 2012 een baan had gevonden als architect, kwam hij erachter dat de rol als architect niet goed bij hem lag. Nu is hij projectontwikkelaar bij Ymere. “Wat ik heel leuk vind is dat ik mijn kennis en techniek over het ontwikkelen erin kwijt kan en daarnaast is het een hele leuke organisatie om voor te werken. Het is een open sfeer, het is een stichting en neemt een bepaalde maatschappelijke rol in. Dat past goed bij mij.”

De zin vinden

Marlène Langbroek coacht de mensen die op zoek zijn naar de zingeving in hun werk met verschillende methodes. Haar klanten schrijven hun succesverhalen op en daar haalt zij hun kwaliteiten uit. Daarnaast gebruikt ze een opdracht waarvan je bewust wordt wat je aandacht trekt. Hierover gaat ze in gesprek om erachter te komen wat belangrijk is voor iemand. “Mensen schatten zichzelf lager in dan wanneer je als buitenstaander naar zo’n verhaal kijkt.” In een gesprek over de kwaliteiten noemen mensen zelf maar weinig kwaliteiten op, terwijl zij als coach er 5 keer zoveel kan benoemen, alleen al uit het succesverhaal dat ze opgestuurd hebben voordat het traject begint.

Anne Megens vindt wel dat we het niet groter moeten maken dan het is: Nederlanders ervaren heel hoog werkgeluk. Zeker de hoogopgeleiden. Dat heeft te maken met een zekere mate van autonomie. Maar er zijn wel degelijk sectoren en beroepen die problemen hebben. “Beroepen en functies waarbij de autonomie wel onder druk staat, zoals door de opkomst van IT of omdat de concurrentie moordend is. Daar hoef je niet met purpose aan te komen.

 Maar het is prachtig dat we in Nederland hier aandacht aan kunnen geven. En gelukkige werknemers zijn ook productievere werknemers.” Aldus Anne Megens.

Zoeken naar zingeving - 27 januari 2021
Beluister de uitzending