Zo voorkom je zzp-kerststress

Zo voorkom je zzp-kerststress

Ai, ai, ai. Eerste Kerstdag valt op een maandag. Tweede Kerstdag op een dinsdag. Nieuwjaarsdag weer op een maandag. Drie doordeweekse dagen.  Een zegen voor de werknemers: extra (betaalde) vakantiedagen. Een gruwel voor de zelfstandigen. Drie dagen geen gelegenheid om naar de opdrachtgever te gaan en daar de uurtjes te draaien om later te facturen.

Sterker nog: bij menig opdrachtgever is het sinds een aantal jaar beleid om in de Kerstvakantie de deur sowieso op slot te doen voor ingehuurde zzp’ers. Een simpel verbod om in die twee weken te werken. Vanuit het idee dat bij de massale afwezigheid van medewerkers in vaste dienst, die moeten immers die karrevracht aan vakantiedagen opmaken, er voor die zelfstandigen niet al te veel zinnig werk te doen is.

Minder omzet, meer stress

Het doet denken aan die zelfstandige interim professional die tijdens de zomer op het strand niet ligt te ontspannen maar ligt uit te rekenen hoeveel declarabele uren hij/zij mist . Zo wordt het wel een heel dure vakantie. Of dure kerstdagen. Geen ontspanning, maar stress. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Er is een boel gezegd en geschreven over stress, werken en hoe dat te voorkomen. BNR Werkverkenners besteedde daar onlangs ook weer een uitzending aan. En boeken over dat  thema zijn er ook al genoeg. Nu zijn de meeste interim professionals meestal niet zo van het lezen en wat praktischer ingesteld. Voor hen daarom dit handige schema:

Is het zo dat je met de feestdagen geen omzet kan draaien? Relax, je kunt er toch niets aan doen. Neem lekker de tijd om toch eens een goed boek te lezen. Of neem de tijd om eens na te denken over je plannen voor volgend jaar en daarna. Hoe ziet je ideale volgende opdracht eruit en hoe ga je ervoor zorgen dat je die ook krijgt? Of, nog beter: geniet van de mensen op je heen.

Fijne feestdagen!