Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Zo organiseren we de arbeidsmarkt: een leven lang leren

Zo organiseren we de arbeidsmarkt: een leven lang leren

De arbeidsmarkt is een onderwerp dat bij elke Tweede Kamer verkiezing terugkomt. En iedere keer weer roepen partijen dat het anders moet. Slimmer, eerlijker en beter georganiseerd. Maar hoe dan? Deze podcast gaat over een leven lang leren. Je hoort hierin niet alleen waar het knelt, maar deskundige Rachel Streefland geeft ons ook een aantal concrete voorstellen.

“Turn the workplace into a learning place”

Een leven lang leren is belangrijk volgens Rachel Streefland, oprichter van Mind the Gap waar ze organisaties begeleiden bij veranderingen. “Het is heel erg belangrijk om mensen en organisaties vitaal te houden, omdat dingen in de samenleving heel erg snel veranderen. Als mensen daarin niet kunnen bewegen, hebben ze soms wat ondersteuning nodig om toch mee te bewegen in hun werk.”

“Minister Koolmees heeft een leven lang leren wel eens vergeleken met levertraan. Je moet het elke dag nemen maar mensen vinden het niet altijd leuk.” De meeste mensen hebben toch wat aansporing nodig omdat ze liever in een routine blijven zitten. Voor hen moet je een andere manier vinden om ze uit te dagen. Hier ziet Rachel Streefland een grote rol voor de werkgever. “Turn the workplace into a learning place.” Je moet je kunnen ontwikkelen in en op je werk.

Ontwikkeling in de organisatie

Werknemers die zich blijven ontwikkelen zouden een positief effect horen te hebben op de organisatie: mensen kunnen immers hun werk beter uitvoeren. Toch is dat niet altijd de eerste gedachtegang, aangezien binnen een aantal jaar diezelfde medewerkers ervoor kunnen kiezen om ergens anders te gaan werken. “Een andere vraag zou zijn: wat zou het betekenen als deze minder gemotiveerde medewerker nog bij jou zit en geen ontwikkelkansen meer krijgt? Dan heb je hem over twee jaar nog in dienst, wat zou het doen voor de organisatie als je hem geen kansen meer biedt?” Aldus Rachel Streefland.

Er zijn daarbij genoeg organisaties die denken: de werknemer doet zijn werk, waarom zou ik er meer aan doen? Zouden we het wettelijk verplicht moeten maken om ook deze organisaties hun medewerkers te laten ontwikkelen? Deze vraag komt niet voor de eerste keer langs, aldus Rachel Streefland. Maar ze is bang dat dit uiteindelijk niet het gewenste effect gaat hebben. Daarnaast is het erg lastig om dit verplicht te stellen.

Ik vind het wel best

Ook is er een groep die het prima vindt hoe het gaat, die helemaal geen zin heeft om verder te ontwikkelen. Soms is dit een reactie ‘Ik vind het wel best’ maar ook vaak ‘ik durf het niet zo goed, hoe gaat dat dan in zijn werk?’ en vooral bij die mensen moet je even doorvragen. Deze groep is wel belangrijk. Als mensen zich niet meer ontwikkelen en het werk ontwikkelt wel, dan ontstaat er een misfit. En daardoor komen mensen in een burn-out of stoppen met hun werk. “Je moet soms wel een beetje duwen. Of gooi mensen collectief door de wasstraat.” Bied een cursus aan voor de hele afdeling en laat werknemers het samen doen.

Hilde Palland Mulder van de CDA stelt een  loopbaan APK voor. Je kunt dan ergens binnenlopen voor advies: hoe sta ik ervoor en wat kan ik nog meer? Hier is Rachel Streefland positief over. In de eigen organisatie is dit soms spannend, het gaat immers ook over je eigen functioneren. Extern kan je vrij nadenken over hoe je je werk en carrière wilt inrichten.