Zijinstromer of uitstromer?

Zijinstromer of uitstromer?

In sectoren als zorg en onderwijs is een enorm aantal nieuwe mensen nodig. Omdat opleidingen niet alle gaten opvullen, wordt steeds meer ingezet op zijinstromers. Zij hebben ervaring op een ander vakgebied en laten zich enthousiast omscholen, maar geven vaak snel op. Wordt de zijinstromer een uitstromer?

Vooraf geschiktheid testen

Directeur van Freddify Ayla Kok vindt het belangrijk om vooraf je geschiktheid te testen voor een vakgebied. “Het is voor organisaties steeds moeilijker om de juiste mensen te vinden. Omdat zorgmedewerkers vaak ongelukkig blijken, ontwikkelden we een test die jou vergelijkt met de zorgnormering, zoals het belang van zinvol werk en anderen helpen. Wij matchen daarop en differentiëren per zorgdoelgroep zoals ouderen of gehandicapten; dat vraagt verschillende competenties en persoonlijkheid. Op geschiktvoorzorg.nl kan je een test doen.”

Crash course en stages

Hoogleraar onderwijsarbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg Frank Cörvers zegt dat een leraar moet leren omgaan met constante druk voor de klas, want praktijk is anders dan theorie. “Om er snel achter te komen of je dat volhoudt zijn er voor zijinstromers crash courses en op de lerarenopleiding ook in het eerste jaar al korte stages.” Zijinstromer Danny Paulich is leraar op basisschool Piet Hein. Hij was zo enthousiast dat hij zijn baan opzegde en voor het onderwijs ging. “Ik heb het programma van het Schoolbureau gedaan: een week oefenstage met andere zijinstromers en 3 maanden stage op een school. Je maakt een portfolio en de pabo komt kijken hoe je lesgeeft. Als dat goed is, ben je lesbevoegd en mag je een traject in van 3 dagen lesgeven en 1 dag pabo.”

Salaris is best prima

Ben je gewend aan een salaris in de banksector, dan ga je er in het onderwijs zeker op achteruit. Danny is wat hoger ingestroomd door zijn leeftijd en werkervaring. “Daarnaast heeft de overheid potjes voor zijinstromers. Mijn studiedag krijg ik uitbetaald als werkdag, dat is heel fijn. En de gemeente Amsterdam geeft mij een lening die ik mag houden als ik binnen 2 jaar de studie haal en daarna voor de klas ga. Als je alle vakantiedagen meerekent en het aantal uren dat je werkelijk voor de klas staat bekijkt, is het salaris echt best prima. Het is zo leuk om te doen, je leert kinderen dingen en helpt ze als ze minder in hun vel zitten. Ga het gewoon een dag proberen als het je wat lijkt, het kan je veel opleveren.”

Openstaan voor nieuwe mensen en wensen

Naast geschiktheid voor het vakgebied is de slagingskans van zijinstromers afhankelijk van de vraag of de organisatie openstaat voor nieuwe mensen, wensen en ideeën. Ayla Kok: “Zorgorganisaties houden onvoldoende rekening met de wensen van zijinstromers. Bij het leer-werktraject van 3 jaar moeten nieuwe mensen van 7 uur ’s ochtends totaan nachtdiensten beschikbaar zijn en 3 dagen per week naar school. Daaromheen word je ingeroosterd, dat is intens. Dat komt ook door het tekort aan mensen. Er wordt wel naar nieuwe manieren gezocht om mensen sneller en flexibeler door het traject te laten gaan.”

In beton gegoten cultuur

“Een zijinstromer komt vaak terecht in een in beton gegoten schoolcultuur”, zegt Frank. “De collega’s zitten er al jaren en kunnen je zien als bedreiging door je andere ervaringen en ideeën. Maar als de organisatie ervoor openstaat kan dat ook kansen bieden. Om ervoor te zorgen dat nieuwe mensen blijven, zullen ze goed begeleid moeten worden zodat ze zich kunnen ontwikkelen. Zet ze niet meteen voor de zwaarste klas en geef ruimte voor eigen initiatieven. De enorme tekorten maken zijinstromers hard nodig.”

Kortom

  • Zijinstromers kunnen een personeelsprobleem oplossen.
  • Zorg dat ze weten wat het werk inhoudt, zet ze op de juiste plek en stuur bij.
  • Wees flexibel en sta open voor nieuwe ideeën, ook als je het al jaren zo doet.
  • Heet zijinstromers welkom en begeleid ze goed, je kunt er nog jaren plezier van hebben.
Zijinstromer of uitstromer? - 6 maart 2019
Beluister de uitzending