Zichtbaar zijn

Zichtbaar zijn

Op iedere werkvloer lopen ze wel rond: de opscheppers. Types die graag pronken met andermans veren. Mensen die precies weten wanneer ze bij de baas moeten binnen lopen en die dus wel die promotie eruit slepen. Bloed irritant, maar als je eerlijk bent ook wel een beetje jaloersmakend.

Hoe word je gezien, zonder dat jezelf overschreeuwd. Trainer en coach Addy van Ladesteijn had moeite met het claimen van zijn eigen successen. “Ik heb een achtergrond in de IT. Daar was profileren eigenlijk helemaal niet nodig. Toen er werd besloten dat er ander werk moest komen, moest ik ineens zeggen wie ik was en wat ik kon . Ik had echt een training nodig om mijn mindset te veranderen. Zo ben ik in aanraking gekomen met Room to Grow. Daar ben ik er met verschillende trainingen erachter gekomen wat ik nou echt wilde doen. Zo bleek ik meer een trainer en coach te zijn dan een techneut.”

Jezelf zichtbaar maken

Mirjam Hubregtse van Room to Grow en schrijfster van ‘Profileren zonder Opscheppen’, doet niets anders dan mensen leren zichzelf zichtbaar te maken. “Ik ben zelf heel erg van de inhoud. Maar ik merkte dat andere mensen veel makkelijker doorgroeide, terwijl ze eigenlijk helemaal geen verstand van zaken hadden. Deze mensen profileerden zich beter. ‘Hoe doen ze dat toch?’ vroeg ik me af. Toen ben ik daar heel erg op gaan letten. Ik merkte dat het handig was om niet alleen maar in die inhoud te duiken, maar vooral ook mensen te spreken. Je moet je echt bewust worden waar je goed in bent, en dan het gesprek aangaan met de manager. Wat verwacht hij of zij nou echt van je? Wat wil de manager zien? Dus niet alleen maar onzichtbaar zijn en hard gaan werken in een hoekje, dat helpt niet.”

Oog voor iedereen

Mark Vletter van Voys ziet dat profileren in een platte organisatie heel anders werkt. Bij Voys zijn er geen managers. Stille krachten zijn vaak heel belangrijk voor bedrijven, maar als er gevraagd wordt wie heeft er bijgedragen aan het succes zullen ze niet automatisch hun hand opsteken. ”Bij Voys proberen we het anders te doen. Bij vergaderingen kan iedereen punten op de agenda zetten. De facilitator van de vergadering zorgt ervoor dat jouw punt behandeld word. Maar dit gaat verder dan alleen de vergaderingen. Ik krijg regelmatig van introverte collega’s die ik gister heb gesproken, een compleet uitgeschreven verhaal. Je moet niet proberen om iedereen haantjes gedrag te leren, maar zorgen dat er binnen de organisatie oog is voor iedereen. Hoe uitgesproken of niet uitgesproken ze ook zijn.

Kortom:

  • Je zult echt zelf aan de slag moeten; weet waar je goed in bent en welke problemen jij oplost.
  • Manager, baasje of chef: Het is ook jouw probleem als iemand in het team zich niet profileert, want je hebt ze nodig. Kijk en luister eens wat beter.
  • Misschien moeten we het systeem wel veranderen. Bijvoorbeeld bij promoties. Is het echt nodig dat grootste schreeuwer naar boven moet, of kan je ook anders selecteren?
Zichtbaar zijn - 25 september 2019
Beluister de uitzending