"Wij zoeken een gezonde balans tussen inhuur en vast personeel"

"Wij zoeken een gezonde balans tussen inhuur en vast personeel"

Royal Schiphol Group kan niet zonder een flexibele schil van externe medewerkers. Er is flexibiliteit nodig om eenvoudig en snel te kunnen op- en afschalen wanneer de situatie daarom vraagt. Wel is het belangrijk dat er een gezonde balans blijft tussen interne en externe medewerkers. De grootste uitdagingen voor Royal Schiphol Group zijn kennisbehoud en snelheid in de werving. Die snelheid is extra nodig omdat de screeningen die vereist zijn voor de luchtvaart zeer streng zijn en meer tijd kosten dan gemiddeld.  

Toen corona de reiswereld enorm trof, moest Royal Schiphol Group in 2020 flink reorganiseren. Er is gesneden in zowel intern als extern personeel. “Als het mogelijk was om een externe medewerker af te schalen in plaats van een interne medewerker, dan hebben we dat in eerste instantie gedaan”, zegt Katelijne Teijgeler, HR advisor van Royal Schiphol Group. “Dat is de flexibiliteit die je bij inhuur hebt.” Op dit moment telt Royal Schiphol Group bijna 2100 vaste en 500 externe medewerkers. Dit is een flinke daling ten opzichte van vóór corona. Toen liepen er zo’n 900 externe medewerkers rond. Maar het is tegelijkertijd een flinke stijging ten opzichte van afgelopen februari, toen er 340 externen aan het werk waren.

Schommelend personeelsbestand

Het personeelsbestand schommelt erg. Vanwege corona kan de wereld er bij Royal Schiphol Group van de ene op de andere dag heel anders kan uitzien. Nu er steeds meer mogelijk is op het gebied van reizen, is er weer meer personeel nodig. “Tijdens de herfstvakantie hadden we toch weer 2 miljoen passagiers in een week tijd, tegen 3 miljoen in 2019. Het trekt weer aan en dus moet er personeel bij. We merken dat we daarin niet de enige zijn. Overal is krapte op de arbeidsmarkt. Dat geldt zowel voor vast als extern personeel. Zzp’ers zoeken we voornamelijk voor tijdelijke projecten, zoals bij verbouwingen. We hebben altijd een flexibele schil nodig om te kunnen opschalen en afschalen wanneer dat nodig is. Een gezonde balans tussen inhuur en vast personeel is voor ons heel belangrijk. We willen voorkomen dat kennis verloren gaat. Extra uitdaging is dat personeel altijd eerst een training moet volgen om in beveiligd gebied te mogen werken. Die trainingen kosten tijd. Een vaste medewerker heeft een opzegtermijn. Dit geeft tijd om een nieuwe kandidaat op te lijnen. Bij een externe medewerker geldt er geen opzegtermijn, maar die persoon kun je ook niet een, twee, drie vervangen. Daar lopen we wel tegenaan. Hierin zullen we echter nooit concessies doen, daarom is die balans tussen vast en flex dus ook belangrijk.”

In Brainnet zien we een partner: we doen het samen

Royal Schiphol Group heeft op 1 januari 2018 de WorkForce Desk opgericht om de inhuur te centraliseren. Hiervoor had iedere afdelingsmanager zijn eigen contacten met leveranciers van flexibel personeel. “Dat kostte de managers tijd. En we hadden geen zicht op hoeveel externen we hadden rondlopen, waar en tegen welke tarieven. Dan is het heel lastig om een flexibele schil te managen. In 2018 is via een aanbesteding Brainnet onze leverancier geworden. Hoewel ik liever spreek van partner, want we doen het echt samen. Zij hebben ons begeleid bij het opzetten van de WorkForce Desk. Hier werken naast onze interne medewerkers een recruiter en een backoffice medewerker van Brainnet. Dat we de inhuur nu in kaart hebben, heeft heel veel voordelen. We weten precies wie waar aan het werk is, tegen welk tarief. Brainnet schakelt met de leveranciers en zorgt ervoor dat ze akkoord gaan met onze voorwaarden, dat de inleenovereenkomsten voldoen aan de wet- en regelgeving en ze onderhandelen in overleg met de WorkForce Desk over tarieven. De centralisatie heeft hierdoor ook in financiële zin waarde geleverd. Ik denk dat de krapte op de markt nog wel even blijft aanhouden, maar uiteindelijk moet het zich gaan stabiliseren. We zijn blij dat we de inhuur nu in kaart hebben, zodat we daar goed op kunnen sturen. Het geeft ons de mogelijkheid om sneller in te spelen op actuele situaties.”

Neutraliteit van Brainnet betekent een groter netwerk aan deskundigen

“Brainnet is een neutrale MSP dienstverlener. Hier hebben we bewust voor gekozen. Hiermee hebben wij een zo groot mogelijk bereik aan leveranciers, zzp’ers en kandidaten. Door deze neutrale positie is Brainnet in staat om als verlengstuk van Schiphol te opereren en altijd kwaliteit voorop te stellen. Brainnet helpt ons daarnaast ook met haar grote marktbereik om schaarse functies in te vullen. Door het grote netwerk zien we dat zelfs in tijden van schaarste zij goed in staat zijn om ons te voorzien van een breed aanbod van geschikte kandidaten”, besluit Katelijne Teijgeler.


Over Schiphol

Royal Schiphol Group is eigenaar en exploitant van Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport en heeft een meerderheidsbelang in Eindhoven Airport. Schiphol draagt bij aan het vervoeren van miljoenen passagiers. In 2021 werkten er gemiddeld 2.700 fte.