Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Wie bel jij als je kraan lekt?

Wie bel jij als je kraan lekt?

Een heel grote groep ondernemers in de bouw stapt ‘s morgens om 5 uur de auto in om ergens in Nederland rond 7 uur te starten met een project. Ik spreek via onze klanten in de bouw regelmatig met zzp’ers. Voor hen en hun opdrachtgevers is het heel frustrerend dat er een negatief imago kleeft aan ondernemen in de bouw. Steeds opnieuw zien we berichten in de krant of horen we items op de radio waarin bouwondernemers in verband worden gebracht met schijnzelfstandigheid en uitbuiting. Ik vind dat onterecht.

Ik wil een pleidooi houden voor die ondernemers in de bouw die ooit droomden van een eigen onderneming en die droom hebben verwezenlijkt. Dit zijn hardwerkende vaklieden die hun zaken prima voor elkaar hebben, die op basis van een deugdelijk netwerk en marktconforme tarieven hun boterham verdienen. Laten we met een positieve benadering naar hen kijken in plaats van een spook najagen dat er mijns inziens niet is. Wij zien rechtgeaarde ondernemingen in de bouwsector waarbij van uitbuiting geen sprake is. Dankzij fiscale voordelen is ondernemerschap voor zzp'ers lonend, ook in de bouw. Laten we vooral niet vergeten: de grootste groep bouwvakkers doet elke dag weer zijn stinkende best en zorgen ervoor dat jij en ik in een comfortabel huis kunnen wonen.

De onduidelijke kaders die er op dit moment zijn rondom de Wet DBA, helpen natuurlijk niet mee om zorgeloos te kunnen ondernemen. Iedere ondernemer ondervindt hinder van onduidelijkheid. Onze laatste notitie geeft een inkijkje in de vorderingen rondom de Wet DBA. De markt schreeuwt om duidelijke kaders. Ik pleit er voor de administratieve lasten te verminderen en vooral de focus te leggen op wat er wel goed gaat in ondernemend Nederland en dan met name in de bouw. Want werkvoorbereiders, stukadoors, gebiedsontwikkelaars, metselaars, loodgieters, veiligheidsspecialisten en timmermannen; we hebben ze vandaag de dag allemaal nodig!

Ewout de Vos,
Commercieel manager