Wet Arbeidsmarkt in Balans

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Een krappe maand nog en dan is er de Wet Arbeidsmarkt in Balans, de WAB. En geloof het of niet, er zijn werkgevers die nog geen idee hebben waar dit over gaat. Terwijl de gevolgen best groot zijn. In deze Werkverkenners: hoe kan je je voorbereiden en wat wijzigt er allemaal?

We beginnen met de transitievergoeding, geld dat een werknemer krijgt als de baan stopt. Want die moeten werkgevers straks altijd gaan betalen, ook na een tijdelijk contract.

Gerrit-Jan Hagedoorn is eigenaar van de Beerze Bulten. “Ik ben eigenaar van een vakantiepark waar de piek voornamelijk in het zomerseizoen ligt. Een groot deel van mijn werknemers werkt alleen in de zomer. Zelfs na een vakantiebaantje zijn we nu verplicht een transitievergoeding te betalen. Ik schat dat onze totale loonsom hierdoor met 5% gaat stijgen. Daar komt ook nog bij dat je verplicht bent om iedereen die 12 maanden of langer bij je in dienst is geweest, een contract met vaste uren aan te bieden.”

Marco Veenstra van de AWVN geeft uitleg over de transitievergoeding. “Nu hebben we een systeem dat een werknemer pas na 2 jaar recht heeft op een transitievergoeding. We gaan naar een systeem dat een werknemer iedere dag dat hij of zij werkt, transitievergoeding opbouwt. Onvolledige jaren worden dus ook uitbetaald. Korte dienstverbanden zullen dus iets duurder gaan worden. Daarnaast zit een werknemer met een oproepcontract in een vrij onzekere situatie. Dat word nu ook aanpakt. Voortaan moet de werkgever de werknemer minimaal vier dagen van te voren oproepen. Persoonlijk had ik liever gezien dat de WAB nog een tijdje gewacht had. De Wet Werk en Zekerheid wordt nu namelijk uitvoerig geëvalueerd. De resultaten die hier uit zullen komen, zijn waarschijnlijk ingrijpend en hebben weer een andere aanpak nodig dan deze nieuwe WAB.”

Roos Wouters is van de Werkvereniging. Zij komen op voor de modern werkenden. “Modern werkenden zijn de mensen op de arbeidsmarkt die de behoefte hebben dat dingen met hun meebewegen. Je hebt traditioneel werkende,  waarvoor alles heel goed geregeld is. Als je 40 jaar bij hetzelfde bedrijf werkt, is alles helemaal in orde. Maar als je vaak van baan veranderd, of je werkt als zzp’er en je doet daar nog andere dingen naast , dan ben je een modern werkende. Daar is de huidige wet- en regelgeving nog niet op aangepast. De grootste impact van de WAB is dat het nu nóg moeilijker wordt om flexibel te werken.”

Wet Arbeidsmarkt in Balans - 3 december 2019
Beluister de uitzending