Werkt het nieuwe werken nog?

Werkt het nieuwe werken nog?

Kantoren met minder werkplekken dan medewerkers; de verhalen kennen we allemaal. Werkt het nog? Jazeker, zeggen de kenners. De kunst is alleen om ervoor te zorgen dat mensen ook daadwerkelijk flexibel omgaan met die werkplek. Want, zo blijkt uit onderzoek, mensen die regelmatig wisselen van plek en de juiste plek opzoeken die bij het werk van dat moment past, zijn productiever. “Kunst is dus”, vatte presentator Rens de Jong tijdens het programma BNR Werkverkenners van dinsdag 20 juni samen: “om van een kampeerder een nomade te maken.”

Uit onderzoek van Bureau Leesman naar de effectiviteit van werkruimtes, blijkt dat de flexibele werkomgeving positieve gevolgen heeft op de productiviteit van werknemers. Een voorwaarde is wel dat er keuze moet zijn uit verschillende soorten werkplekken zoals stilteplekken, kleine en grote vergaderruimtes, brainstormruimtes en ruimtes voor informele gesprekken.

Deloitte met het kantoor The Edge is een voorbeeld van een werkomgeving waarbij Het nieuwe werken ver is doorgevoerd. Zou wordt data bijgehouden waaruit af te leiden is welke werkplekken veel gebruikt worden, welke niet en of de lockers al dan niet door een medewerker wordt benut. Sinds de ingebruikname van het gebouw ziet Deloitte de productiviteit stijgen. Sander Nieuwenhuizen, hoofd HR bij Deloitte reageerde in de uitzending waarbij hij aangaf dat niet alleen de omgeving bepalend is voor de productiviteitsstijging. Het gaat om zaken als de mogelijkheid om je eigen tijd in te delen, vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid.

Luister de uitzending!

Werkt het nieuwe werken nog? - 20 juni 2017
Beluister de uitzending