Werkt Het Nieuwe Werken nog? Wel als je het zo doet!

Werkt Het Nieuwe Werken nog? Wel als je het zo doet!

Smerig warm op kantoor #pffff, twittert @Mpvanderwal op de zevende tropische dag van het jaar. Ondertussen zet ik in mijn home office de airco een tikje lager. Terwijl ik in de keuken een espresso maakte, heeft die op zolder alvast de warmte van gisteren verjaagd. Zo gaat het wel lukken, vandaag.

Eigenlijk is daarmee alles gezegd wat er te zeggen valt, over de vraag die 20 juni centraal staat in het radioprogramma BNR Werkverkenners, of Het Nieuwe Werken nog werkt. Maar zo makkelijk wil ik me er niet van afmaken. Liever laat ik u op deze plek delen in wat ik heb geleerd van Floris Vrasdonk en Suzanne Krijnen, en dan met name van hun boek Wie heeft mijn werkplek gepikt?

Het Nieuwe Werken belooft ons betere resultaten en een relaxter leven. Het enige wat we daarvoor hoeven te doen, zeggen Vrasdonk en Krijnen, is dat nieuwe werken omarmen en het naar onze hand zetten. In de praktijk blijkt dat nog een hele toer. Het Nieuwe Werken is echt een ingrijpende verandering. En behalve als een kans kunnen we die verandering ook als een bedreiging ervaren. Zo is het helemaal niet gek, als we ons afvragen wie onze werkplek heeft ingepikt, wat we moeten doen als onze laptop vastloopt, en als we heimwee krijgen naar het oude werken. Maar de klok terugzetten is meestal geen optie. Het enige dat erop zit, is te zorgen dat we er een betere werkplek voor terugkrijgen.

Dat zit hem voor een deel in praktische rompslomp die de organisatie netjes voor ons hoort te regelen. Maar het belangrijkste is de vraag hoe wij zelf van Het Nieuwe Werken kunnen profiteren. Zodat we het systeem voor ons kunnen laten werken in plaats van tegen ons.

Daarvoor is het om te beginnen nodig dat we resultaatgerichte afspraken maken met onze managers, zodat die ons meer ruimte bieden voor vrijheid en flexibiliteit. Vraag om een helder probleem of doel, en om criteria waaraan jouw oplossing moet voldoen. Hoe meer inzicht je hebt in wat er van je wordt verwacht, hoe groter de brokken werk die je zelfstandig kunt uitvoeren. En hoe groter de brokken werk die je zelfstandig kunt uitvoeren, hoe minder afhankelijk je bent van collega's, managers, tijd en plaats.

Vervolgens moeten we zorgen dat onze managers ons voldoende vertrouwen geven, zodat ze dingen aan ons durven overlaten - ook als ze ons niet de hele dag in de gaten kunnen houden. Vertrouwen van je manager geeft je de vrijheid om zelfstandig te bepalen hoe, waar en wanneer we ons werk doen. Ervaring, vaardigheid en openheid zijn de knoppen waar je aan kunt draaien om meer vertrouwen te winnen. Vertrouwen winnen begint bij vertrouwen in jezelf. Resultaat en vertrouwen versterken elkaar.

Helaas leiden vrijheid en flexibiliteit nog niet automatisch tot een leuker leven. Daar is een derde bouwsteen voor nodig, en dat is leiderschap. Jezelf leiden doe je door steeds bewust te kiezen voor wat je echt belangrijk vindt. Leidinggevenden blijven belangrijk, onder meer om jou richting te geven en je te motiveren. De leiding nemen over je leef- en werkplezier, kun je zelf het best. Stel vast hoe je je welverdiende vrijheid en flexibiliteit wilt benutten. En doe dat vervolgens op zo'n manier dat je het leuk houdt voor anderen en voor jezelf

Vrasdonk en Krijnen presenteren in hun boek veertien slimme ‘hacks’ waarmee je Het Nieuwe Werken naar je hand kunt zetten om optimaal te profiteren van de mogelijkheden die het biedt. Een aantal daarvan gaan specifiek over flexplekken, over werken op afstand en over thuiswerken.

Hoe je flexplekken deelt en heerst

 • zonder vast bureau ben je altijd op je plek, wat je ook aan het doen bent
 • oncomfortabele en onpersoonlijke werkplekken kun je hacken
 • maak vooral werk van je virtuele werkplek: je laptop en je laptoptas

Hoe je altijd een passende werkplek vindt

 • betere prestaties beginnen bij het inzicht wat voor jou een passende werkplek is
 • met het juiste argument regel je de werkplek van je keuze
 • een werkplek is alleen bezet als er daadwerkelijk iemand zit

Hoe je profiteert van samenwerken op afstand

 • beschouw digitaal contact als verlengstuk van face-to-face contact
 • stel vast welk soort contact je mist en richt daar een digitale community voor op
 • gebruik alleen de middelen die jij prettig vindt, en haal collega's over hetzelfde te doen

Hoe je afrekent met vaste thuiswerkdagen

 • laat het inplannen van onmogelijke fysieke afspraken over aan inflexibele collega's
 • zoek collega's van buiten je team op
 • bedenk wie je meer en wie je minder wilt zien.

Hoe je thuis wèl aan werken toekomt

 • hoe goed of slecht je stoel ook is, wissel af met de bank
 • omgaan met de extra tijd komt vanzelf (gaat het mis, dan leer je daarvan)
 • ontwikkel een ochtendritueel dat werkt voor jou

Hoe je je privéomgeving voor je laat werken

 • bedenk dat collega’s via de webcam, smartphone en sociale media meer van je meekrijgen dan op kantoor
 • gebruik dat inzicht om je zakelijke imago op te krikken en een connectie te maken
 • weet wanneer je interferentie tussen werk en privé beter kunt vermijden

Het Nieuwe Werken is geen voorbijgaande hype, stellen Vrasdonk en Krijnen, en ook geen eindstation. De ontwikkeling van werkplekken, tools en managementstijlen die aansluiten op de wereld van morgen gaat door. Met de juiste mindset kunnen we volgende veranderingen zien als een te benutten kans in plaats van als een bedreiging. Als we zorgen voor resultaat, voor vertrouwen, en voor onszelf, dan kunnen we elke vernieuwing in ons leven inpassen.

Ik wens @Mpvanderwal en zijn collega’s daarbij veel sterkte deze zomer, en hun werkgevers wijsheid. Luisteren hè, dinsdag 20 juni van 19:00 tot 19:30 op BNR Nieuwsradio!