Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Werken na corona

Werken na corona

Het is al bijna een jaar dat we leven met de maatregelen rondom corona. We werken thuis. Niet-essentiële winkels en de horeca zijn dicht en dan hebben we ook nog eens een avondklok erbij. Maar hoe gaat de nieuwe samenleving er in de toekomst uitzien na corona? Gaan de kantoren dicht? Of beter gezegd hoe gaat het nieuwe werken eruit zien na corona?

Thuiswerken na corona

Volgens Egbert Jongen, programmaleider Arbeid van Centraal Planbureau, is er een enquête opgesteld waarin werkend personeel aangeeft hoeveel uur zij thuis verwachten te werken na corona. “Zij verwachten twee keer zoveel thuiswerken na de coronacrisis ten opzichte van voor de coronacrisis. Het hangt ook af van in welke sector je werkt.” vertelt Egbert Jongen. Bij de financiële dienstverlening of overheid zullen ze meer gaan thuiswerken in vergelijking met de andere branches waarbij fysiek contact daadwerkelijk nodig is.

Het werkritme

Door het thuiswerken kan iedereen zijn eigen dag indelen. Veel mensen hebben er geen problemen mee, zoals Juliette van Hessen, mede-oprichter Energy Up. ‘’Persoonlijk vind ik het fijn, ik begin in de ochtend veel eerder en ik stop eerder omdat ik in de ochtend veel productiever ben. Tussendoor ga ik sporten. Dat is heel erg fijn want ik haal meer uit mijn dag en luister meer naar mijn eigen behoeftes’’.

Volgens Ulrika Léons, directeur Skils Zorg van de Zaak hebben mensen er toch last van dat er geen vast ritme is. Dit is ten eerste omdat werknemers geen stop kennen. Ze blijven doorwerken, ook na werktijd. Ten tweede hebben ze last van de prikkels thuis. “Ik kan niet focussen op mijn werk, want ik zie de was staan en die plant die ik nog moet verpotten”. 

Willen we dus naar kantoor?

De meeste werknemers willen het liefst naar kantoor omdat de setting anders is dan thuis. “Door de aandachtsrituelen op kantoor is je focus daar beter, dat heb je niet thuis. Thuis loopt alles door elkaar.” vertelt Ulrika Léons.

Kortom, het nieuwe werken wordt flink anders dan voorheen. Dit komt merendeels door de organisatie. Als er geen fysiek contact nodig is, zal er waarschijnlijk meer thuis gewerkt worden.

Werken na corona - 9 februari 2021
Beluister de uitzending