Werk en kinderen

Werk en kinderen

Zwangerschapsverlof en je carrière is geen ideale combinatie. Uit Brits onderzoek blijkt hoe langer je verlof neemt, hoe kleiner de kans is dat je promotie maakt. Hoe regel je dat nou goed, zwangerschapsverlof?

Nicole van Dongen is carrière coach bij Van Ede en Partners en helpt mensen bij diverse loopbaanvraagstukken. “Ik vind kinderen enorm verrijkend voor je leven. Dus ze verrijken je ook in het werk dat je doet. Laatst gaf iemand nog aan dat ze een betere manager geworden is, door de komst van haar kinderen. Ze zijn een enorme spiegel en alles wat je terugkrijgt kun je gebruiken in je werk. Toch is de balans tussen werk en een gezin voor veel mensen soms lastig.

Sander Hoeken van Infocaster, ziet deze worsteling ook. “Ik ben opgegroeid met de mythe dat zwangerschapsverlof enorm vervelend is voor een werkgever. Maar toen er een medewerker zwanger was, ging het eigenlijk heel goed. Je krijgt geld van de overheid en je moet de taken iets anders verdelen, maar dat was geen probleem. Als iemand aan het einde van een project onverwacht ziek wordt, is dat eigenlijk vervelender dan iemand die met zwangerschapsverlof gaat. Bij zwangerschapsverlof heb je genoeg de tijd om je voor te bereiden en een vervanger te vinden.”

Vaders krijgen inmiddels ook meer ouderschapsverlof. Vanaf 1 juli 2020 kan de vader vijf weken aanvullend verlof opnemen. Het bedrijf van Sander is hierin een goed voorbeeld. “We vonden dat we niet genoeg deden aan verlof voor mannen. Wij geven nu nieuwe vaders twee weken extra vrij. Je ziet namelijk als mannen te snel weer gaan werken, ze zich niet goed op het werk kunnen focussen. En dat is ook logisch”.

Marisca Kenter van Mamablogger, schrijft een blog over haar leven als werkende moeder. “Zwangerschap heeft bij mij niet echt invloed gehad op mijn carrière. Ik werkte voor mijn zwangerschap minder dan nu. Het verandert wel hoe je denkt over werk. Ik zou nu bijvoorbeeld niet meer buiten mijn woonplaats willen werken, omdat dat het lastig maakt om de kinderen zelf naar school te brengen. Mijn kinderen staan op nummer één, maar het leven kost ook geld. Ik wil mijn kinderen meegeven dat daar hard voor gewerkt moet worden. Ik denk dat het voor vaders soms moeilijk gemaakt wordt om verlof te nemen. Ik hoop dat de nieuwe wet voor het ouderschapsverlof het normaler maakt dat vaders ook verlof krijgen na de geboorte van de baby. Een tip die ik aan nieuwe ouders wil geven is: zorg voor een goede planning en ga in gesprek met je werkgever. Kijk samen naar de mogelijkheden, dat kan al een wereld van verschil maken.”

Werk en kinderen - 16 oktober 2019
Beluister de uitzending