Welke valkuilen moet je vermijden aan het begin van je carrière?

Welke valkuilen moet je vermijden aan het begin van je carrière?

Voor starters is het zoeken van een baan stressvolle periode. Het vinden van een baan lijkt soms belangrijker dan het plezier in de baan. Te graag willen, te veel aanpakken, te vaak ja-zeggen kan leiden tot stress en zelfs een burnout. Hoe voorkom je dit? Presentator Rens de Jong zocht in het programma BNR Werkverkenners antwoord op deze vraag. Hij interviewde:

Jos Akkermans Hij stelt: “De uitdaging is om jongeren op het goede carrièrepad te krijgen, al tijdens de studie. Het is belangrijk dat studenten als nadenken over drijfveren, invloeden van thuis. Het gaat om antwoord vinden op vragen als: wie ben je en waar word je blij van als je ’s morgens wakker wordt?”

“Een jongere is gretig. Die wil van alles. Dat is fantastisch. Maar pas op voor stress en een burn out. Uit onderzoek blijkt dat iemand met veel werkervaring veel beter meerdere projecten aan kan dan een jongere. Te veel rollen, taken en projecten levert veel stress op. Daarbij is onduidelijkheid funest. Als je net binnenkomt, moet je nog uitvinden hoe het allemaal werkt. Daar heb je tijd voor nodig", meent Joost van de Brake.

Jelmer biedt Young Professionals in civiele sector een drie-jarig programma waarin ze leren van elkaar en van ervaren professionals uit de sector. Barbara Martojo-Hermans legt uit: “Studenten zijn tijdens hun studie vooral met de inhoud bezig. Ze hebben nog geen beeld van wat arbeidsmarkt te bieden heeft. Wij helpen hen ontdekken hoe het werkveld in elkaar zit en helpen hen richting te zoeken wat echt bij hen past. Dat levert uiteindelijk gemotiveerde professionals op die bewust hebben gekozen voor wat bij hen past.”

Begin je aan een carrière? 5 tips voor een goede start

 • Leer jezelf kennen. Denk na over:
  • Wie ben ik?
  • Wat wil ik?
  • Wat past bij mij?
 • Focus
 • Neem niet te veel klussen aan
 • Land eerst in een organisatie
 • Zeg ja, maar ook nee zeggen als het moet.

Luister de uitzending.

Welke valkuilen moet je vermijden aan het begin van je carrière? - 14 november 2017
Beluister de uitzending