Wat zijn de kosten van afleiding?

Wat zijn de kosten van afleiding?

Per jaar jaar verdubbelt de mate van afleiding. Dat stelt Astrid Haveman, directeur Master of Workflow, in de uitzending van BNR Werkverkenners. In de uitzending zocht presentator Rens de Jong antwoord op de vraag: wat zijn de kosten van afleiding. 

Uit onderzoek blijkt dat kenniswerkers zo'n 2,5 uur per dag niet productief zijn door allerlei verstoringen. Uitgaande van 4 miljoen kenniswerkers kom je al gauw uit op een kostenpost van 50 miljard per jaar. Breinexpert Mark Tigchelaar vertelde in de uitzending dat onze hersenen om de drie minuten zijn afgeleid. Deze afleiding wordt veroorzaakt door interne factoren zoals je eigen gedachtes en externe factoren. Denk aan een collega die iets vraagt of een bericht op je telefoon. Onderzoek laat zien dat onze hersenen zich steeds minder goed kunnen focussen. 

Tenniscoach en bedrijfsadviseur Koen Gonnissen voegde in de uitzending toe dat we de wetten van moeder natuur onvoldoende kennen en toepassen. Een van de belangrijkste wetten is het inbouwen van rust. Negentig minuten focussen en tien minuten pauzeren helpt om het brein optimaal te benutten.

Tips om afleiding te beperken en je brein optimaal te benutten

  • Wees je bewust van het feit dat je zelf de baas bent over je persoonlijke organisatie: zet meldingen en van je telefoon en computer uit
  • Neem regelmatig pauze en doe even iets anders
  • Train je brein door bijvoorbeeld sneller te lezen. Dan krijgen je hersenen geen ruimte om intussen iets anders te denken.

Uitzending luisteren

Wat zijn de kosten van afleiding? - 11 juli 2017
Beluister de uitzending