Wat is het nut van beoordelingsgesprekken?

Wat is het nut van beoordelingsgesprekken?

Beoordelingsgesprekken. Formulieren die gepaard gaan met het omschrijven van je doel, en salarisschalen. Zijn beoordelingsgesprekken nog wel van deze tijd? Wat heb je er eigenlijk aan?

Rens de Jong sprak in de uitzending van BNR Werkverkenners met Jan Tjerk Boonstra van Human Capital Group, Guido Heezen van Effectory en Kilian Wawoe, docent HRM aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schrijver van Het nieuwe belonen.

Kilian Wawoe: “De formulieren waren ooit bedoeld om HR-managers een handvat te geven om met mensen te praten, maar tegenwoordig lijkt het formulier een doel op zich. De bedoeling is juist dat je goed dat je met elkaar in gesprek gaat. Het gesprek blijft dor de vorm van het beoordelingsgesprek vaak aan de oppervlakte.”

Geen fan van beoordelingsgesprek

Jan Tjerk Boonstra van Human Capital Group is geen fan van traditionele beoordelingsgesprek. “Niemand is tevreden over het gesprek, terwijl het praten over het werk steeds relevanter wordt. Je moet elkaar veel vaker feedback geven. Je krijgt als medewerkers namelijk veel meer regie over je eigen werk. Het is steeds meer tijd, plaats en procesonafhankelijk. De oude manier van beoordelen past niet meer bij de huidige manier van werken. Je moet gesprekken voeren als het nodig en opportuun is. Vervang de standaard beoordelingsgesprekken door maatwerkgesprekken.”

Verzamel je eigen feedback

Wanneer ben je in staat als leidinggevende om werk van je medewerkers te beoordelen? Werk is immers steeds meer tijd, plaats en procesonafhankelijk. Binnen de Effectory voeren ze op een andere manier gesprekken. Guido Heezen: “Bij ons verzamelen medewerkers hun eigen feedback. Het idee is dat mensen feedback aan elkaar geven die met elkaar hebben samengewerkt.”

Drie vragen voor het nieuwe beoordelingsgesprek:

  1. Hoe gaat het met je? Vraag door!
  2. Hoe kunnen wij als organisatie jou helpen beter te worden?
  3. Hoe kun je zorgen dat duurzaam inzetbaar blijft? Hoe gaan we inspelen op de toekomst?
Wat is het nut van beoordelingsgesprekken? - 6 december 2017
Beluister de uitzending