Wat doe je met medewerkers die off piste skiën?

Wat doe je met medewerkers die off piste skiën?

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van mensen op de werkvloer. En je bent verplicht om loon door te betalen bij ziekte. Als een medewerker off piste gaat skiën, ongelukkig valt en zijn nek breekt, betaal je als werkgever 2 jaar lang zijn salaris door. Als er sprake is van arbeidsongeschiktheid, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Sterker nog: in de wet is het zo geregeld dat je tot twaalf jaar moet meebetalen aan “de schade voor de schatkist” inzake het inkomen van een zieke (ex-)werknemer. In het 'slechtste' geval hebben werkgevers dus in totaal veertien jaar lang extra kosten.

Nu mag je als werkgever je niet bemoeien met het privé van je werknemer. Je mag je werknemer niet verbieden om off piste te gaan skiën, en ook niet bemoeien met de te treffen veiligheidsmaatregelen. Ben je werknemer en houd je van off piste skiën, dan kun je goede veiligheidsmaatregelen treffen zoals een rugzak met airbag en een zender voor als je onder de sneeuw terecht komt, maar als je dat niet doet, is er verder niets aan de hand. Ook al is het natuurlijk het veiligst om op de piste te blijven.

Vaccineren tegen corona; je mag het niet vragen

Laten we eens de vergelijking maken met corona. Als werkgever ben je verplicht te zorgen voor een veilige werkplek. Er worden grote investeringen gedaan in luchtventilatie, ruimte maken zodat je anderhalve meter afstand kunt bewaren en regels rondom het dragen van mondkapjes, inzetten van spatschermen, bebording enzovoorts. Tja, dat maakt het iets veiliger. Maar de regering geeft aan: de enige echte weg uit deze crisis is vaccineren. Werkgevers worstelen hiermee, want je mag een werknemer niet vragen of hij gevaccineerd is of zich laat vaccineren. Het is bizar eigenlijk. Als je vakantie wilt vieren of naar een voetbalwedstrijd wilt, moet je een vaccinatiebewijs laten zien. Als werkgever mag je dit niet vragen en ondanks dat ben je wel verantwoordelijk voor de veiligheid en betaal jij de rekening als er een corona-uitbraak volgt op de werkvloer.

Alle risico’s zijn voor de werkgever

Het is van de zotte dat alle maatregelen maar ook de risico’s bij de werkgever liggen. Als je met vakantie gaat, kun je je als werknemer verzekeren. Alles is gedekt, behalve grote risico’s zoals off piste skiën, dat mag een verzekeraar uitsluiten. Als het toch gruwelijk mis gaat, betaalt de werkgever sowieso. Zo werkt het ook met corona. Uitbraak en een eventueel langdurige uitval? De werkgever betaalt de rekening. Ik vind dat voor dit soort risico’s de werkgever gecompenseerd moet worden. Als we in Nederland met elkaar afspreken dat werkgevers de enige weg uit de crisis niet mogen bewandelen, moeten we hen ook compenseren voor verzuimkosten ten gevolge van corona. Als we het enige (volgens de regering) beschermingsmiddel uit de handen van werkgevers slaan, moeten we de financiële risico’s als maatschappij dragen en dit niet bij de werkgevers neerleggen. Dat is in mijn ogen niet ethisch. Maar helaas: zolang de politiek meer waarde hecht aan privacy dan aan gezondheid en eerlijke verdeling van lasten, verandert er niets.

Luister hier de uitzending van BNR Werkverkenners over dit onderwerp terug.