Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Wat betekent het nieuwe regeerakkoord voor de arbeidsmarkt?

Wat betekent het nieuwe regeerakkoord voor de arbeidsmarkt?

Tijdens radioprogramma BNR Werkverkenners sprak Rens de Jong met drie arbeidsmarktdeskundigen over het regeerakkoord. Ze zijn blij dat de wet DBA van tafel is en doorbetaling bij ziekte met een jaar wordt ingekort, maar hoe gaan we het allemaal uitvoeren? Tjebbe van Oostenbruggen, directeur van Brainnet, vindt het akkoord onduidelijk op het gebied van flex. "Als een opdracht niet langer mag duren dan 'gangbaar in de branche', is de nieuwe opdrachtverklaring net zo vaag als DBA."

Verandering op het gebied van ZZP

Boven de € 75 per uur ben je ZZP'er; onder de € 18 werknemer. Voor de groep ertussenin wil de coalitie een opdrachtgeversverklaring. Arbeidseconoom Joop Schippers betwijfelt of de belastingdienst dit goed kan bijhouden. "De persoonlijke ontwikkelingsregeling voor inzetbaarheid vind ik wel positief." Tjebbe van Oostenbruggen vindt de 1 jaar opt out voor loonheffing bij tarieven boven de € 75 een probleem bij langlopende opdrachten.

Versoepeling arbeidsrecht

Ontslag wordt ook mogelijk bij een stapeling van kleinere problemen. Joop Schippers denkt dat de uitwerking afhangt van de rechterlijke macht. Roos Wouters van de Werkvereniging: "Fijn dat ontslag makkelijker wordt tegen een hogere transitievergoeding die nu vanaf de eerste werkdag wordt opgebouwd. Daardoor worden mensen veel mobieler."

Doorbetaling bij ziekte

Mkb'ers met minder dan 25 man personeel gaan 1 jaar loon bij ziekte betalen. Het tweede ziektejaar wordt gedekt door een verplichte collectieve verzekering voor alle mkb'ers.

Tjebbe van Oostenbruggen: "De vervuiler betaalt; bij werkgerelateerde ziekte als onveilig werken of burn-out: de werkgever. Maar overkomt je iets ernstigs, zoals een ernstige ziekte of ongeval, dan is dat geen zaak voor de werkgever." Joop Schippers vindt dat ook: "Die hoge kosten zijn niet te dragen voor werkgevers. Maar fatsoenlijke arbeidsomstandigheden zijn heel belangrijk."

Flex moet minder flex worden en vast minder vast

Vaste werknemers, flexwerkers en ZZP'ers zijn volgens de coalitie onbedoeld elkaars concurrenten. Men wil vaste contracten promoten door de ww-premie te verlagen; payrolling of nulurencontracten minder aantrekkelijk maken door dezelfde rechten te geven als bij een vaste baan. De inhoud van het werk moet voorop staan, niet de contractvorm. Roos Wouters: "Mensen hebben behoefte aan zekerheid, laten we die voor iedereen creëren. Vast is allang niet vast meer." Tjebbe van Oostenbruggen: "De Hoge Raad vindt payrolling en uitzenden gelijk, dus ik ben benieuwd wat er bedoeld wordt. Om de kloof tussen vast en flex verkleinen, is het goed dat de lasten op arbeid voor vaste banen omlaaggaan." Joop Schippers vindt de voorstellen ook wat naïef. "Zolang mensen in de rij staan voor een baan zullen ze veel accepteren op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Bij schaarste kunnen eisen gesteld worden, zoals een vast contract. Maar vast is relatief, ook bij grote bedrijven."

Conclusie van deze uitzending: geen idee of de maatregelen gaan werken, het zal marginaal zijn. Het is uiteindelijk de markt die zijn werk doet.

Luister de uitzending.

Wat betekent het nieuwe regeerakkoord voor de arbeidsmarkt? - 18 oktober 2017
Beluister de uitzending