Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Wat als de baas wegvalt?

Wat als de baas wegvalt?

Niet leuk, maar wel belangrijk om over na te denken. Want als de baas wegvalt, draait alles dan door? Om nog meer ellende te voorkomen is het aan te raden om daar eens bij stil te staan.

Het overkwam Carin Wormsbecher, directeur van uitgeverij Wedding Nederland. Ze ging in 1984 bij Wedding werken en kreeg een relatie met haar baas. Samen zetten ze het bedrijf voort, zij deed de personele zaken en hij was als eigenaar/directeur ‘het nekkie’. Totdat hij plotseling overleed en zij er alleen voor stond. Ze wilde het bedrijf laten voortbestaan maar dacht niet dat ze de capaciteiten had om de leiding op zich te nemen. 

Op de directeursstoel

Carin vroeg de hulp van de medewerkers, waarop iedereen oppakte wat er gedaan moest worden. “Er werkten toen 14 mensen waaronder 4 chefs, met wie ik wekelijks overleg had. In het begin ging het goed, maar het tweede jaar maakten de chefs steeds meer ruzie en heb ik op aanraden van mijn zus ingegrepen. Ik ben op de directeursstoel gaan zitten en er zijn wat mensen afgevloeid. In de jaren daarna ontwikkelde ik mijn ondernemerschap, om pas 2 jaar later te beseffen dat ik het bedrijf wat te bieden had.”

Interim-opvolger vastleggen

De Kamer van Koophandel heeft een nabestaandendesk waarmee maandelijks meer dan 100 nabestaanden contact opnemen voor hulp bij zakelijke afwikkeling. Arnaud Wilod Versprille van OLENZ Notarissen komt het ook tegen in zijn praktijk. “Het percentage is niet zo groot, maar de impact is enorm. In een bv is de directeur meestal de enige aandeelhouder, die eenvoudig iemand als interim-opvolger kan benoemen om de eerste weken de beslissingen te nemen als hij/zij dat niet meer kan. Dat leg je vast bij de KvK en de notaris. In de volgende fase, zo’n jaar later, beslissen de eigenaren wat er met het bedrijf moet gebeuren. Met de verklaring van erfrecht kunnen ze naar de KvK, de bank, een nieuwe bestuurder benoemen of het bedrijf verkopen. Hoe langer je kunt laten zien dat een bedrijf nog winst maakt, hoe hoger de eventuele verkoopopbrengst.”

Wat als ik er niet meer ben?

Albert Goldsteen van interim-bureau Gouden Gasten komt bij bedrijven waar de baas is weggevallen. Wat moet er volgens hem gebeuren? “Wees helder. Als je het team ruimte geeft om tijdelijk dingen zelf te doen, zeg dan wel dat je gaat zoeken naar een nieuwe leider en betrek ze bij de procedure. Of geef ze de ruimte om te ontdekken dat iemand uit het team de rol kan vervullen. Ik vind dat iedere ondernemer zich regelmatig moet afvragen: wat als ik er niet meer ben? Bedenk hoe je je bedrijf of afdeling onafhankelijk van jou maakt. Ik vind dat zelf ook een uitdaging. Ik zie welke waarde ik toevoeg, maar vind het lastig om de tijd te nemen om dat over te dragen aan anderen. Ik probeer het aan mijn klanten uit te leggen, maar merk hoe ingewikkeld het is om stil te staan en aan anderen uit te leggen hoe je dingen doet en zij dat op hun eigen manier zouden kunnen doen. Maak je mensen onafhankelijk van jezelf, of vind je het stiekem wel lekker om af en toe in die traditionele baasreflex te duiken en ervoor te zorgen dat anderen doen wat jij wilt?”

Kortom

  • Niemand wil dat deze plannen nodig zijn, maar denk erover na hoe je bedrijf verder zou moeten zonder jou.
  • Zorg ervoor dat je een goed plan hebt en zet de benodigde stappen.
  • Maak een duidelijk plan met je personeel.
  • Heb je een partner, praat erover met elkaar. Al is het maar eens per jaar.
Wat als de baas wegvalt? - 27 maart 2019
Beluister de uitzending