Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Wanneer moet je stoppen?

Wanneer moet je stoppen?

Een geniaal idee, een gat in de markt. En daar bouw je een bedrijf omheen. Het kon niet misgaan, totdat de markt veranderde of corona roet in het eten gooide. Hoe krijg je als ondernemer oog voor de signalen dat het met de onderneming niet goed meer gaat?

Het stopzetten van de onderneming

Ronald de Snoo werkt bij MKB Servicedesk waar ze ondernemers vooruit helpen. Volgens hem maakt het bij het stopzetten van een onderneming wel degelijk uit of je een eenmanszaak hebt of een B.V. “Bij een eenmanszaak ben je veel meer aansprakelijk dan bij een B.V.” Je bent daar zelf verantwoordelijk voor de schulden. De spaarrekening van de kinderen kan bij wijze van spreken leeggehaald worden als je in de problemen komt. “Het is daar dus nog veel belangrijker om tijdig de signalen op te vangen dat je bedrijf niet goed loopt. Je kan dan nog kiezen of het op een faillissement uitloopt of dat je gecontroleerd kan stoppen. Bij een faillissement geef je alles uit handen. Er komt een curator en de keuzes worden voor je gemaakt. Als je gecontroleerd stopt, zit je zelf nog aan de knoppen. Dan kan je nog keuzes maken. Concreet is het ook zo dat je bij een faillissement vaak veel hogere schulden hebt.”

Signalen

Maar wat zijn nou heldere signalen dat het niet goed gaat? Ronald de Snoo geeft aan dat de meest voor de hand liggende het niet meer kunnen betalen van je rekeningen is. “Daaronder vallen de kredietscore (ben je kredietwaardig?), het uitstel van betalingen aanvragen, schulden krijgen bij bijvoorbeeld de belastingdienst en de bank die bij je aanklopt met vragen. Uiteindelijk komt het neer op verminderde liquiditeit en zie je op korte termijn geen veranderingen die de zaken kunnen draaien.”

Mechteld van Veen, advocaat bij GMW Advocaten geeft aan dat er meerdere fases zijn voor het signaleren van problemen. “In de eerste fase schijnt de zon nog. Maar denk je als ondernemer al na over de toekomst? Want dat nu de zon schijnt betekent niet dat dat zo blijft. De fase erna gaat het iets minder, de boekhouder trekt aan de bel want de winst wordt minder. Veel ondernemers denken dan dat ze alles nog kunnen betalen en dat het nog wel goed komt. Dit is een belangrijk signaal. De fase erna raken de middelen op en de echte ondernemer denkt nog steeds: Wat kan ik doen om hier verandering in te brengen? Maar de crediteuren en debiteuren lopen op, tot tenslotte het faillissement niet te voorkomen is.” Mechteld wil en hoopt vooral dat ondernemers naar haar toe komen voordat deze laatste fase begint. Dan hadden ze misschien nog wat kunnen redden.

Hulp zoeken

Jaqueline Zuidweg is oprichter van Zuidweg & Partners, schuldhulpverlening voor ondernemers en daarnaast ook directeur van MKB Doorgaan. Zij richt zich met MKB Doorgaan op het eerder signaleren van problemen bij ondernemers, zodat ze uiteindelijk geen klant hoeven worden bij Zuidweg & Partners. Hoe krijg je het de ondernemers aan hun verstand gepeuterd dat ze hulp moeten zoeken? “Marketing. Vooral via instanties waar ondernemers geldzaken regelen. Denk aan de bank of de verzekering. Als je hier advertenties plaatst over ondernemers met schulden, gaan ze daar uiteindelijk op klikken. Het moet duidelijk zijn dat ondernemers hulp kunnen vragen als ze in de problemen komen. En deze problemen hoeven helemaal niet altijd alleen met geld te maken te hebben. Dit kan ook de tijd zijn die je in het bedrijf steekt, te veel of te weinig.”

Het belangrijkste voor een ondernemer is het op tijd vragen van hulp. Dit kan via verschillende initiatieven die op de markt zijn, de gemeentes en bijvoorbeeld pro deo advocaten volgens Ronald de Snoo. “Al is het alleen maar om even de hand vast te houden en iemand de goede richting op te wijzen. Een brandblusser koop je immers ook voordat er brand is.”

 

Wanneer moet je stoppen? - 17 november 2020
Beluister de uitzending