Vrienden met je collega's: handig of juist niet?

Vrienden met je collega's: handig of juist niet?

Kun je vrienden zijn met collega's, en collega's met vrienden? ZZP-expert Pierre Spaninks verdiepte zich in de discussie en raakte niet overtuigd van de voordelen. Zijn gedachten leest u alvast hier. Dinsdag 17 april om 19:00 uur hoort u op BNR Nieuwsradio wat de Werkverkenners ervan maken.

"Vriendschap op de werkvloer: vloek of zegen?", vroeg de redactie van Management Team zich een jaar geleden al eens af. "Veel samen zijn met je collega's kan gemakkelijk overgaan in vriendschap. Maar hoe zorg je dat de werk/privé balans goed blijft?"

Thimo Kooiman van Kooiman Konnekt legt in MT meteen de vinger op de zere plek: "Hoe leuk een vriendschap ook kan zijn, op de werkvloer zul je je professioneel op moeten stellen. Hoe zorg je ervoor dat het niet té gezellig wordt? Vooral als je eerst collega’s bent en dat zich ontwikkelt tot een vriendschap, zul je met elkaar moeten bespreken hoe je daar professioneel mee om wilt gaan."

Iemand die daar blijkbaar geen problemen mee heeft, is Harrison van der Vliet. In MT vertelt hij dat hij op de multimedia-redactie van de NRC vrienden was met zijn collega's. Toen hij op een dag hun chef werd, was dat van beide kanten wennen. Maar omdat ze zich op het werk professioneel gedroegen, werd zijn nieuwe rol als manager geen probleem. 

Hun vriendschap maakt dat ze zich beter thuis voelen op het werk en meer betrokken zijn, denkt Van der Vliet. Zo kan het inderdaad gaan, beaamt deskundige Thimo Kooiman. Maar het is tegelijkertijd een valkuil, want je zult het nooit met iedereen even goed kunnen vinden. 

"Zodra je merkt dat je het met de ene collega veel beter kunt vinden dan met de andere," waarschuwt Kooiman, "zul je toch moeten proberen om uitsluiting te voorkomen." Hij raadt vrienden op het werk dan ook aan om niet alleen maar met elkaar over hun weekend te praten, maar ook aan anderen te vragen wat die hebben gedaan. "Op die manier sluit je niemand buiten en hou je de sfeer voor iedereen gezellig."

Een andere valkuil die Kooiman signaleert, is dat vrienden elkaar gaan ontzien. Op de werkvloer moet je elkaar juist feedback kunnen geven, en indien nodig stevig ook. Van Vliet en zijn vrienden maken de indruk dat ze daar geen moeite mee hebben. Maar volgens Kooiman kunnen zulke situaties maar al te makkelijk escaleren. 

Je ziet elkaar veel, zegt hij, wat vervelende situaties kan opleveren als je ruzie hebt of een sluimerende ergernis moet oplossen. Zijn tip is om er dan een derde bij te halen die het probleem uit de lucht kan helpen. "Blijf er vooral niet te lang mee rondlopen, maar praat erover. Een inzicht van een derde kan helpen in de oplossing vinden."

Met al zijn ervaring heeft Kooiman liever een "vriendschappelijke collega" met wie het druk en prettig werken is, dan een "collegiale vriendschap" die het werk onder druk zet. Onder de streep levert dat volgens hem het meeste werkplezier en productiviteit op. 

Een stuk optimistischer dan dat is de strekking van een artikel dat de NRC over hetzelfde onderwerp publiceerde. Op gezag van wetenschappers uit binnen- en buitenland gaat de krant vooral in op de voordelen van bevriend zijn met je collega’s:

  • Mensen die met vrienden werken, zouden eerder bereid zijn iets voor elkaar te doen. 
  • Vrienden zouden tijdens het werk meer met elkaar praten, dus meer informatie uitwisselen, dus beter werk verrichten.
  • Het onderlinge geroddel van vrienden op de werkvloer zou een team sterker maken en wenselijk gedrag bevorderen.
  • Vrienden zouden samen tot meer creatieve ideeën komen dan met andere collega's. 
  • Doordat vrienden elkaar veel steun verlenen, zouden ze meer betrokken zijn bij hun werk en zelfs veertig procent meer kans maken op een promotie.
  • Omdat ze zich niet hoeven af te vragen of de man of vrouw die naast hen zit hen wel mag, zouden vrienden effectiever werken.
  • Vrienden zouden onderling eerlijker zijn in hun feedback en eerder bereid zijn te zeggen wat er precies verkeerd is aan wat de ander doet.
  • En alsof dat allemaal nog niet genoeg is: met vrienden samenwerken zou zelfs beter zijn voor je gezondheid. 

Het lijkt een uitgemaakte zaak: het is niet alleen mogelijk om goed met vrienden samen te werken, vanwege de vele voordelen is het zelfs raadzaam om dat te doen. Toch is een voorbehoud wel op zijn plaats.

Veel van het onderzoek naar samenwerking en vriendschappen is namelijk gedaan in de USA. De cultuur op het werk is daar niet dezelfde als hier, en wat er onder "vriendschap" wordt verstaan ook niet. Bovendien is dat onderzoek vaker wel dan niet gedaan onder studenten op de universiteit in plaats van onder mensen die moeten werken voor de kost. Dat kan alle verschil van de wereld maken.

Dus laten we ons vooral niet gedwongen voelen om nu op gezag van die wetenschappers onze collega's te gaan knuffelen. En laten we ons ook liever twee keer bedenken voordat we die interessante vacature doorsturen aan onze beste vriend of vriendin. Zelf zijn we natuurlijk op ons werk altijd even opgeruimd, belangstellend, hartelijk, slim en grappig als thuis, maar helaas: niet iedereen is zo consistent als wij.