Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Verfrissend geluid commissie Borstlap, maar pas op met shoppen

Verfrissend geluid commissie Borstlap, maar pas op met shoppen

De Commissie-Borstlap, ingesteld door minister Koolmees, boog zich het afgelopen jaar over de vraag hoe een nieuw ontwerp voor de regulering van werk er uit zou moeten zien. Die experts presenteerden donderdagmiddag 23 januari haar langverwachte advies over de toekomst van ons werk. Niet eerder werd er zo’n brede discussie gevoerd over de vraag: ‘In welk land willen we werken?’ En dat vinden wij vanuit Brainnet positief en goed nieuws.

Vanaf de start van Brainnet, ruim twintig jaar geleden, pleiten wij voor Eerlijke Flex. Dit zit diepgeworteld in ons DNA. Daarbij gaat het om een eerlijke beloning voor eerlijk werk, ongeacht de contractvorm. Het is dan ook prettig te lezen in het rapport van de Commissie-Borstlap dat ook zij deze mening is toegedaan. De studie van de commissie focust zich rondom de assen loon, arbeid en gezag, het gelijktrekken van vast en flex en het herverdelen van risico’s en inkomsten.

De aanbevelingen vanuit de Commissie-Borstlap kunnen zowel politiek als de Nederlandse polder uitnodigen tot het her en der shoppen en eruit pikken wat in het eigen belang is. Het risico hiervan is dat zaken makkelijk uit het verband worden gehaald en er een tegenstelling ontstaat in de vorm van ‘flex verbieden en werk in vast dienstverband niet flexibel maken’.  

Daar is niemand bij gebaat en zeker onze economie niet. Nederland heeft een concurrerende economie en is gebaat bij een gezonde mate van flexibiliteit. 

In de ogen van Brainnet is het adviesrapport van de Commissie-Borstlap een goede richtingwijzer in de discussie over eerlijk werk tegen een eerlijke vergoeding. Alle werkenden in Nederland hebben hier recht op.

Tjebbe van Oostenbruggen, algemeen directeur van Brainnet, was op 23 januari te gast bij de uitzending Ask me Anything over dit onderwerp. Luister de uitzending terug.