VAR-webmodule bom onder zelfstandig ondernemerschap

VAR-webmodule bom onder zelfstandig ondernemerschap

Ben je ondernemer of ZZP´er, dan is het belangrijk dat je opdrachtgever weet of de Belastingdienst je ziet als ondernemer of als werknemer in loondienst. Voor je opdrachtgever van belang zodat die later niet alsnog loonheffing hoeft te betalen. Tot nu toe kun je als ondernemer en ZZP´er zelf je VAR-verklaring aanvragen bij de Belastingdienst en invullen. Er zijn plannen de huidige VAR te vervangen voor de ´VAR webmodule´. De ´VAR Webmodule´ houdt in dat ZZP´er én opdrachtgever bij elke opdracht eerst zelf de arbeidsrelatie moeten toetsen.

Wat is de reden de VAR te vervangen door de VAR Webmodule?

Volgens het kabinet voldoet de huidige Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) niet meer. De huidige methode leidde tot een niet voorziene en extreme groei van het aantal VAR-aanvragen. Daardoor kan de Belastingdienst VAR-aanvragen voor- en achteraf amper nog inhoudelijk controleren op misbruik. Om eenduidigheid te vergroten, laat het kabinet nu een webmodule ontwikkelen waarbij ZZP´ers en bedrijven zelf de beoordeling van de arbeidsrelatie moeten toetsen. De webmodule moet het bestaande proces van de VAR vervangen. De module zal naar verwachting vanaf eind 2013 worden gerund door de Kamer van Koophandel. Behalve het scheppen van duidelijkheid over de arbeidsrelatie, moet de module misbruik en ´schijnzelfstandigheid´ tegengaan. De overheid denkt dat er onterecht ondernemersfaciliteiten worden uitgekeerd, zoals de zelfstandigenaftrek. Het doel van de module is verder om de verantwoordelijkheid bij het bepalen van de arbeidsrelatie meer bij de opdrachtgever te leggen. Dat vergroot volgens het kabinet de rechtszekerheid van ZZP´ers.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van deze VAR Webmodule?

Voor veel ZZP´ers die zich gedurende langere tijd door een opdrachtgever laten inhuren, heeft de VAR Webmodule verstrekkende gevolgen. Zowel de zelfstandig ondernemers als de opdrachtgever moeten voorafgaand aan elke opdracht zelf de arbeidsrelatie testen. Hieruit moet blijken of degene die de opdracht uitvoert daadwerkelijk zelfstandig ondernemer is. Dit betekent in veel gevallen een flinke administratieve rompslomp. Bovendien kan het heel onduidelijk zijn of er nu wel of geen sprake is van een arbeidsrelatie. Sta je onder leiding en toezicht terwijl je je opdracht uitvoert? We geven twee voorbeelden:

1. Je bent ICT´er en wordt ingehuurd bij de fabriek. De fabriek heeft geen ICT-afdeling en heeft er ook geen verstand van, dus kunnen ze je geen aanwijzingen geven over hoe je je werk moet doen. Er is geen gezag aanwezig, wat betekent dat de fabriek niet als werkgever kan worden aangemerkt.

2. Je bent ICT´er en wordt door een verzekeraar ingehuurd als beheerder. Omdat ICT-dienstverlening de kern van de bedrijfsvoering raakt, kan de opdrachtgever aangeven hoe hij wil dat jij het beheer uitvoert en organiseert. Op dat moment is er sprake van gezag en wordt het ICT-bedrijf door de Belastingdienst als werkgever gezien. Je bent in dit geval in loondienst. Veel ZZP´ers ervaren dit heel anders, omdat zij wel op eigen risico werken. Met de VAR Webmodule moet per opdracht een resultaatverplichting worden vastgelegd. Dat kan wel als je heel concrete producten of diensten levert, maar wordt al weer veel ingewikkelder als je bijvoorbeeld verantwoordelijk bent voor beheer. Al met al verwacht Brainnet een flinke administratieve lastenverzwaring voor zowel de ZZP´er als de opdrachtverstrekker. Bovendien zal er sprake blijven van een grijs gebied waar veel discussie uit naar voren zal komen. Daarnaast wordt door deze VAR Webmodule het zelfstandig ondernemerschap niet gestimuleerd. Voor opdrachtgevers betekent het dat zij minder makkelijk ZZP´ers tijdelijk kunnen inhuren. Zij zullen gedwongen worden om mensen aan te nemen, wat in de meeste gevallen absoluut onwenselijk is. Brainnet volgt de ontwikkelingen op de voet en is heel benieuwd naar de oplossingen die de politiek bedenkt voor het vastleggen van bijvoorbeeld resultaatverplichtingen en aansprakelijkheid. Wordt vervolgd.