Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Van werkstress naar werkplezier en geluk

Van werkstress naar werkplezier en geluk

“Vijftien jaar van mijn leven ben ik ongelukkig geweest. Ik werd gepest en zat in een negatieve spiraal. Voor mij werd hardlopen een uitlaatklep, een moment voor mezelf, waarin ik niet geconfronteerd werd met wat anderen van mij vonden. Op een dag besloot ik dat het genoeg was, ik koos voor mijzelf, ging me professionaliseren in het hardlopen.” Paul Zwama werd in 2014 Nederlands Kampioen Marathon en startte in dat jaar als vitaliteitscoach. In 2016 richtte hij samen met Marc van Wersch het Instituut Voor Vitaal Ondernemen (IVVO) op.

Marc van Wersch: “Ik heb jarenlang in de hospitality dienstverlening gewerkt. Persoonlijk hield ik mij altijd al bezig met sporten en gezondheid. Zo heb ik marathons gelopen en wilde daarna deelnemen aan een triatlon. Daarvoor moest ik eerst op zwemles, want met borstcrawl ging ik altijd achteruit in plaats van vooruit. Nadat ik daadwerkelijk finishte bij de triatlon waarvan ik 1,9 kilometer in zee moest zwemmen, was ik ongelooflijk trots. Ik besefte: met goede training, een sterke motivatie en de juiste inzet kun je veel meer dan je denkt.”

Bewust aan de slag met je gezondheid

Via zijn broer Marcel van Wersch kwam Marc in contact met Paul. “Paul werkte op dat moment als vitaliteitscoach binnen de organisatie Solid Professionals waar mijn broer partner is. Eenmaal in gesprek met Paul besloten we onze krachten te bundelen en zetten IVVO op. Beiden zijn we gefascineerd door het fenomeen dat als je bewust aan de slag gaat met je gezondheid, gaat bewegen en kiest voor de juiste voeding je als mens beter in balans komt waardoor je prestaties overall verbeteren.”

Een betere conditie maakt je weerbaarder

Het Instituut Voor Vitaal Ondernemen ontwikkelt vitaliteitsprogramma’s voor organisaties en begeleidt bij de implementatie en uitvoering ervan. Paul: “Naast mijn werk als vitaliteitscoach, werk ik aan mijn carrière als marathonloper. Het is mijn droom om in 2020 deel te nemen aan de Olympische Marathon in Tokio. Mijn visie en werk als topsporter breng ik in bij IVVO. Wat mij opvalt is dat stress- en burnoutklachten procentueel gezien onder jonge werknemers tussen de 25 en 35 jaar het meest voorkomt. In gesprek met deze mensen, kom ik erachter dat ze vaak wel hebben aangegeven dat ze het werk bijvoorbeeld moeilijk vinden, maar dat er niet echt is geluisterd. Wij maken zowel werknemers als werkgevers bewust van hun verantwoordelijkheid. In het geval van de werknemer houd ik mensen voor: geluk is een keuze. Daar ben ik zelf het levende bewijs van. Neem zelf het heft in handen als je ergens last van hebt. Zet stappen, ook om je conditie te verbeteren, daar word je weerbaarder van. Voor opdrachtgevers en werkgevers geldt: werk begint steeds meer te lijken op topsport. Het is belangrijk als je topprestaties vraagt van je mensen, dat je ze dan ook de juiste ondersteuning biedt, net zoals dat ook in de topsportwereld gebeurt.”

Beweging, voeding en mentale kracht

IVVO werkt met flexibele professionals die allen hun eigen expertise inbrengen. Marc: “De essentie van ons programma is gebaseerd op structurele aanwezigheid op de werkvloer. Hierbij werken we in een flexibele schil samen met topsporters, voedingsdeskundigen, beweegspecialisten, vitaliteitscoaches en (bedrijfs-)fysiotherapeuten. We bieden complete programma’s aan binnen bedrijven waarbij aandacht is voor beweging, voeding en mentale kracht. Door iedereen in te zetten op zijn of haar eigen expertise, kunnen we kwalitatief hoogwaardige dienstverlening bieden.”

Dromen realiseren

Inmiddels heeft IVVO al mooie resultaten geboekt. Zo is mede door de inzet van IVVO bij een van de opdrachtgevers -een bouwbedrijf met 500 medewerkers- het ziekteverzuimpercentage verlaagd van 6,2 naar 3,8 procent. Paul: “Uiteraard zijn we daar trots op. Maar mijn hart gaat echt sneller kloppen als het mij als coach lukt om mensen bewust te laten kiezen voor hun eigen geluk. Als ik zie dat mensen echt aan de slag gaan met het verwezenlijken van hun eigen dromen en daar doelstellingen aan koppelen en die doelstellingen omzetten in actie, dan zijn wij in onze opzet geslaagd. Want mensen die bewust kiezen voor hun eigen geluk, zijn mensen die ook bewust kiezen voor werk waar ze gelukkig van worden. En dat is voor organisaties, werkgevers en werknemers een absolute win-winsituatie.”