Twents IT-talent trekt naar het westen

Twents IT-talent trekt naar het westen

De Randstad heeft een grote aantrekkingskracht op afgestudeerde studenten. Hoe maken werkgevers in het oosten het voor studenten aantrekkelijk om in de regio te blijven?

Twente heeft 1200 IT-organisaties

Van de universitaire studenten vertrekt 80 tot 85% na afstuderen; van de hbo’ers blijft ongeveer 60% in Twente. “En dat terwijl de vraag naar IT’ers ook hier fors groeit”, zegt Coen Beernink, programmamanager Stichting TalentIT Twente. Vorig jaar heeft hij met een aantal anderen een idee bedacht om talent in de regio te behouden en verder te ontwikkelen. “Twentse studenten hebben geen idee wat voor bedrijven hier zitten, dat komt sterk uit onderzoeken naar voren. Er zijn in Twente ongeveer 1200 IT-gerelateerde organisaties, waarvan ze er maar 2 kennen.”

Gratis studeren

Om studenten te laten kennismaken met bedrijven is de stichting Talent IT Twente opgericht. Coen legt uit dat studenten met voldoende studiepunten kunnen starten met een relevante bijbaan bij een zelfgekozen organisatie. “We stimuleren en adviseren een roulatiesysteem binnen een transparant platform van deelnemende organisaties waar studenten terecht kunnen, ook voor stage en afstudeeropdracht. We maken afspraken met de Universiteit en Hogeschool Twente om het zo in te richten dat het niet ten koste gaat van de studie. Wie een relevante bijbaan heeft, krijgt er van de organisaties nog een bedrag bovenop waardoor de student het jaarlijkse collegegeld terugverdient. Binnen de IT hebben studenten dus de mogelijkheid om gratis te studeren.”

Thuis in Twente

“Kom je uit de buurt, dan ga je naar de plek waar je een goeie baan kunt vinden. Maar studenten die uit het westen komen zijn snel geneigd om na hun studie terug te gaan”, merkt Annelies Dekker, teamleider Solar Team Twente. “Velen vertrekken uit Twente omdat ze niet weten welke bedrijven er zitten. Kleinere bedrijven kunnen minder geld besteden aan bekendheid en zijn ook vaak te bescheiden om te laten zien welke gave dingen ze doen. Ik vind het initiatief van Talent IT Twente mooi. Studeren is duur, dus die vergoeding is meegenomen. En met een bijbaan kun je je al ontwikkelen in de richting die je later op wilt gaan. Ik weet niet of het genoeg is om studenten te binden aan Twente, want het gaat ook om leefomgeving, cultuur en sfeer. Je baan moet leuk zijn, maar je moet je ook thuisvoelen waar je woont. Ik denk dat Twente daar nog wel een grote stap in kan maken, door meer cultuur aan te bieden maar ook door samenwerking met de verschillende steden om te laten zien wat er allemaal is.” Coen denkt ook dat de regio de culturele aspecten veel meer moet laten zien. 

Fantastische woon-werksituatie

Topicus is een automatiseerder met 953 IT-medewerkers die voornamelijk in het oosten van het land werken. Henk Jan Knol vertelt dat ze bewust niet middenin de Randstad zitten. “Buiten de Randstad kun je als werkgever onderscheidend zijn. In het oosten is bijvoorbeeld de woon-werksituatie fantastisch. Om innovatief te blijven, hebben we jonge mensen nodig die verse kennis en energie binnenbrengen. Het begint vaak met een stage of afstudeeropdracht waarbij iedereen een potentiële medewerker is. Voor ons is dat de belangrijkste manier om te kunnen groeien. Op elke stagiair zitten twee begeleiders. Dat kost veel tijd, maar is ook leuk en het geeft een binding. Studenten zien op deze manier dat we bij Topicus heel gaaf werk doen. Wij investeren veel in onze mensen en vinden het belangrijk dat ze graag bij ons blijven.”

Twents IT-talent trekt naar het westen - 2 april 2019
Beluister de uitzending