Thuiswerken

Thuiswerken

In veel bedrijven is het doodnormaal, een thuiswerkdag. Maar werkt iedereen ook echt fijner thuis en ben je wel effectief? Deze uitzending gaat over thuiswerken en of dat echt productiever is. Om dit te testen heeft BNR op 21 november een Thuiswerkdag.  Hoe de voorbereiding gaat, hoor je in deze uitzending.

Irene Houtman is onderzoeker bij TNO. “Eén van opvallendste dingen is dat de afgelopen 10 jaar het aandeel van mensen wat thuis is gaan werken toe is genomen van zo’n 27% naar 36% in 2018 dan zie je dat gemiddeld 6 uur per week thuiswerkt wordt gewerkt.”, aldus Irene. Onderling contact kan gehouden worden via een conference call. Bij een conference call via Skype moeten er, volgens Irene, goede afspraken gemaakt worden. Daarnaast moet degene die dit organiseert ook goed voorbereid zijn. Er moet een goede agenda zijn en leesmateriaal moet vooraf uitgedeeld zijn. Skype zou handig zijn bij het managen van verschillende afdelingen en als je in internationale projecten werkt. Thuiswerken heeft volgens Irene voor en nadelen. Bij thuiswerken is te zien dat de medewerkerstevredenheid hoger is. Mensen vinden het prettig om thuis te werken doordat ze bijvoorbeeld niet in de file staan. Mensen met bepaalde functies zijn ook productiever. Ook is te zien dat de werkindeling op het kantoor anders wordt. Mensen gaan meer met elkaar samenwerken. Mensen die thuiswerken hebben een lager ziekteverzuim, dit is goed te zien bij mensen met chronisch klachten. Het kan zijn dat mensen onder presteren. Maar gelukkig is onder prestatie uitstekend te observeren, volgens Irene. Bij TNO heeft zij hier ervaring mee, “Zoals we bij TNO werken bijvoorbeeld. Is het echt zo dat je afspraken maakt wie wat doet voor welk project. En het is al vrij snel duidelijk als mensen niet hebben gedaan wat ze hadden toegezegd.”. Aan Irene werd gevraagd welk werk geschikt is voor thuiswerken. “Concentratie werk, denk ik, als je schrijf werk hebt of noem het maar presentaties maken, stukken schrijven.”. Er zijn ook een aantal werkzaamheden die thuis niet gedaan kunnen worden. Je kan mensen niet gemakkelijk inwerken. Mensen die net met een baan beginnen hebben baat bij veel contact uren. Voor thuiswerken heb je verschillend materiaal nodig een computer of een speciale stoel. Aan Irene werd gevraagd of de werkgever dat betaald. “De werkgever is niet verplicht om dat te doen, maar hij kan wel, en ook belastingvrij, een aantal dingen verzorgen.”, volgens Irene. Bij het opstellen van het contract wordt dit meestal meegenomen. Daarnaast worden er een aantal zaken verwacht van de werkgever volgens Irene, “Er moet vertrouwen zijn. Er is ook onderzoek naar gedaan dat liet zien als een leidinggevende in dit geval heel controlerend is dat dat de creativiteit en de productiviteit niet ten goede komt per se.”. De werkgever moet de werknemer dus vertrouwen en stimuleren. Daarnaast moet je als werknemer ook enige flexibiliteit hebben. Bij vergaderingen die ingepland zijn op een thuiswerk dag moet een werknemer ook gewoon aanwezig zijn.

Bram Mullink, nieuwscoördinator van BNR en Bas van Werven, presentator van BNR Nieuwsradio, zitten samen in de aflevering om over thuiswerken en de Thuiswerkdag te praten. Op 21 november houdt BNR dus een Thuiswerkdag. Hierbij gaan alle medewerkers thuiswerken, op een aantal technici na. Een klein clubje zal aanschuiven bij Bas. De rest zal zelf thuis gaan werken. Tijdens een normale werkdag is er een moment wanneer de redactie bij elkaar zit om alles af te stemmen. Het contact tijdens dit moment is erg belangrijk. “Het grappige is natuurlijk wel als je een redactie vormt samen dan klets je even, dan zeg je heb je even dit gezien dat zijn hele kleine contactjes waarvoor je niet de telefoon pakt om te bellen of je deze grap hebt gezien of dit valt me nog op. Dus juist bij elkaar zitten is voor ons erg belangrijk voordat redactie werk.”, volgens Bram. Dit soort tussentijds contact kan relevante informatie opleveren wat vervolgens tijdens een programma gebruikt kan worden. Een thuiswerkdag moe goed worden geregeld. Om alles goed af te stemmen tijdens deze dag zal er gebruik worden gemaakt van Microsoft Teams. Hiermee kan een conference call worden gehouden. Hierbij wordt een hele strakke agenda gehanteerd. Via een Slack-groepje wordt gezorgd dat iedereen een één op één lijntje heeft. Aan Bram en Bas werd de vraag gesteld wanneer zij tevreden zullen zijn. Hierop werd geantwoord dat ze tevreden zijn als de normale kwaliteit van het werk gehaald kan worden.

Thuiswerken - 14 november 2019
Beluister de uitzending