Technologische revolutie grote impact flexbranche

Technologische revolutie grote impact flexbranche

"De afgelopen tien jaar hebben techniek en internet meer impact gehad dan de hele industriële revolutie. Deze technologische revolutie heeft ook impact op de inhuur van medewerkers" vertelt Patrick Tiessen, oprichter van Nétive.

"Ons bedrijf helpt het inhuur- en administratietraject van flexibele arbeid te digitaliseren en te automatiseren. We begonnen tien jaar geleden precies op het juiste moment. Dat we een paar jaar later te maken zouden krijgen met zaken als social media, cloud computing, smartphones, tablets en meer dan vijftig inhuurmarktplaatsen in ons werkveld was toen nog ondenkbaar. Vandaag is het realiteit." Nétive telt 22 medewerkers verspreid over twee vestigingen. "Wij zorgen ervoor dat organisaties grip krijgen op hun inhuurproces met behulp van ons Vendor Management Systeem. Door het inhuur- en administratietraject goed te digitaliseren, kunnen inlenende organisaties directe kosten besparen op inhuur en controle en inzicht krijgen op het inhuurproces", somt Patrick als één van de vele voordelen op.

Projectinhuur

"Als je kijkt naar de ontwikkelingen in de markt van flexibele inhuur, zie je dat zzp´ers steeds belangrijker worden. Grote bedrijven willen zich steeds meer verbinden aan zzp´ers en zzp´ers groeperen zich om bijvoorbeeld grotere projecten aan te kunnen nemen. Ook horen wij bij veel inlenende organisaties dat projectafspraken worden gemaakt dus niet meer alleen uurtje–factuurtje. Afrekenen per mijlpaal is één van de trends die wij signaleren. Denk hierbij aan het graven van een sloot van honderd meter waarbij per meter wordt afgerekend en medewerkers zelf hun materialen meenemen. Iets wat we eigenlijk al een aantal jaar in Amerika zagen, komt naar Nederland. Wij passen daar nu ook onze software op aan en gebruiken daar de term Statement of Work en Outsourced Services voor. Inleners blijven namelijk wel de behoefte houden aan een goed inzicht in hun totale flexibele schil zowel voor uurtje-factuurtje als voor de projecten."

Online inhuur communities

Inmiddels is er ook al een aantal organisaties die nu al inspelen op de toekomstige krapte op de arbeidsmarkt. Deze trend zal ook bij zzp´ers ontstaan. Organisaties proberen daar op te anticiperen door nu al de zzp´er aan zich te verbinden met behulp van online inhuur communities. Hierbij kan de zzp´er direct communiceren met collega-zzp´ers, de inhurende manager en medewerkers van de organisatie. Door deze ontwikkelingen ontstaat een nieuwe dynamiek, waarbij een nieuwe manier van verbondenheid met de organisatie ontstaat en een nieuwe manier van werven. Ik zie het als een nieuwe vorm: referral recruitment van zzp´ers. Referrals vormen vaak de meest waardevolle kandidaten voor een organisatie. Het via via werven van nieuwe zzp´ers wordt steeds belangrijker."

Aan het begin

Om in te kunnen spelen op een veranderende wereld, zal de flexbranche volgens Patrick flink wat stappen moeten maken. Wil je als inlenende partij en leverancier van tijdelijk personeel mee blijven doen, dan is een gedegen systeem cruciaal. Voor onze eigen doorontwikkeling zullen wij vaker gebruik maken van bestaande Cloud technologie. De wereld is interessanter geworden, sneller met meer mogelijkheden voor het bouwen van netwerken. We staan nog maar aan het begin van een nieuwe manier van werken, denken en communiceren. Ik ben er trots op dat wij daar een onderdeel van mogen uitmaken.