Teambuilding

Teambuilding

Bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden Aukje Nauta begeleidt teambuildingsessies voor haar bedrijf Factor Vijf. Ze komt situaties tegen waarbij mensen elkaar het licht niet in de ogen gunnen. “Ik doe allerlei soorten interventies, in veel gevallen rollenspellen samen met een trainingsacteur. Een keer je gal spuwen en er met humor naar kijken helpt om afstand te nemen en te zien waar je eigenlijk mee bezig bent. Het doel van teambuilding is reflectie, even buiten de dagelijkse werkelijkheid het functioneren van het team en elkaars drijfveer leren kennen. Het mooiste is alle partijen aan tafel te hebben en te bekijken welke gezamenlijke doelen je wilt halen en hoe je in de dagelijkse praktijk met elkaar omgaat.”

Samen zwemmen of samen verdrinken

“Je kunt op drie manieren van elkaar afhankelijk zijn”, legt Aukje uit. “Coöperatief of competitief: ga je samen zwemmen of samen verdrinken. De mate van interdependentie: heb je elkaar nodig om de klus te klaren. En de scheefheid: is de een meer afhankelijk van de ander dan andersom, wat duidt op een machtsverschil. Aan de hand van dit model kan je zien wat er mis is in de structuur van een team en waarom je steeds weer tegen hetzelfde aanloopt.”

Ramon Brugman van Monsterevents organiseert teamuitjes. Soms om lol te hebben met collega’s, maar ook serieuze kwesties waarbij het gaat om niet functionerende teams of het bij elkaar brengen van collega’s van verschillende locaties. “Vooral als het werk een grote stressfactor kent, is broederschap heel belangrijk. Daarom komen onze trainers veelal uit leger, brandweer en dergelijke. Wij maken onderscheid tussen bedrijfsuitjes en teambuilding, waarop de meeste aanvragen binnenkomen. De games worden gespeeld tussen samengestelde teams en altijd persoonlijk gemaakt. We zetten bijvoorbeeld een ontvoering van de directeur in scene. De teams moeten de stad door om losgeld bij elkaar krijgen en samen allerlei vraagstukken oplossen.”

Objectieve complimenten

Ook op gewone werkdagen kun je teambuilden, daar komt geen escape room aan te pas. Marja Wagenaar van Leadershipint houdt zich bezig met leiderschapsvragen. “Leiderschap kent vaak dezelfde frustratie: waarom denken ze niet zoals ik denk en doen ze niet zoals ik doe. Zet die frustratie en het ongeduld opzij. Je kunt het beste uit mensen naar boven halen als je de verschillen accepteert. Geef ze verantwoordelijkheid en behandel iedereen gelijk. Ga niet uit van je eigen voorkeuren, dat geeft scheve verhoudingen in een team. Om een team te laten groeien zijn objectieve complimenten heel belangrijk. Niet een persoon noemen, maar het resultaat; bijvoorbeeld dat was een goed interview. Dan kijk je niet naar iemands persoonlijke kwaliteiten, maar ga je het interview analyseren omdat dat de standaard is die je met elkaar wilt halen.”

Bij kleine interventies om een team te verbeteren stel je veel vragen en luister je heel goed. “Leiders hebben vaak de neiging om te zenden in plaats van te ontvangen”, zegt Marja. “Tegenwoordig kan hiërarchisch leidinggeven niet meer, we leven in een hele platte wereld waarin je mensen in hun waarde moet laten. Als je wilt dat iemand dingen anders doet, geef dan niet alleen maar aanwijzingen, maar vraag wat diegene zelf vindt. Dat kost tijd en vooral geduld, maar levert meer op. Mensen leren er veel van en gaan zelf verantwoordelijkheid nemen.”

Kortom

  • Zorg voor een team met alleen maar teamspelers
  • Zet als baas de standaard door te objectiveren: dit is goed gedaan
  • Spreek af hoe je besluiten neemt en wie dat doet, dat scheelt frustratie
  • Heb veel geduld, niet zenden maar luisteren
Teambuilding - 4 september 2019
Beluister de uitzending