Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Stagiaires, Lust of Last?

Stagiaires, Lust of Last?

Deze werkverkenners gaat over iets wat iedereen ooit wel eens gedaan heeft. Stagelopen. Het is helemaal ingebakken in de Nederlandse manier van onderwijs en we gaan het deze keer bekijken door de werkgeversbril. Is het gedoe of levert het bieden van een stage ook echt iets concreets op? En zo ja, hoe pak je dit traject dan aan?

Werkervaring

Rolf van der Velden is directeur van het researchcentrum voor onderwijs en arbeidsmarkt en hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. Daar onderzoeken ze hoe werkgevers naar relevante werkervaring kijken. Wat blijkt? Relevante werkervaring is één van de belangrijkste voorspellers om iemand uit te nodigen. Het maakt hierbij niet zoveel uit of de relevante werkervaring tijdens een stage of een baan naast de studie is opgedaan. “Een werkgever wil weten wat voor vlees hij in de kuip heeft en of je de dingen kan die je nodig hebt in je werk. Een stage is een goede manier om dit te laten zien”.

Wen vrijwillige stage is op de Nederlandse arbeidsmarkt niet bespreekbaar, wat het moeilijk maakt om over te stappen naar een andere sector. Deze regels zijn er om uitbuiting tegen te gaan en daarom stelt Rolf van der Velden een soort voucher voor die iedereen kan gebruiken om een maand lang ergens stage te lopen. “We moeten er flexibeler mee omgaan aangezien onze samenleving vergrijst en mensen sneller moeten overstappen door nieuwe technologieën” geeft Rolf aan.

Fauza Zaitouni is corporate recruiter bij Berenschot, waar ze stage lopen juist erg serieus nemen. Zij bieden naast de reguliere stageplaatsen ook een stageplus programma aan voor de stagiaires die een extra stap willen zetten en zich verder willen ontwikkelen. Voor studenten die geïnteresseerd zijn in een traineeship bij Berenschot is dit een goede manier om te zien of de organisatie bij hen past. Een derde tot de helft van stagiaires krijgt uiteindelijk een traineeship aangeboden.

Verwachtingen van een stagiaire

Maar wat mag je nu verwachten van een stagiaire? Hanneke de Haas is operational manager bij Studentbureau, een organisatie die stagebemiddelaar en de initiatiefnemer van de nationale stagemonitor is. Hieruit blijkt dat bedrijven hun stagiaires gemiddeld een 7 geven en hun stagiaires steeds vaker behandelen als fulltime medewerkers. In de workshops van Hanneke de Haas geeft zij aandacht aan de manier waarop bedrijven met hun stagiaires omgaan. Je moet de studenten niet te hard aanpakken, maar ook klaarstomen voor de toekomst en dus uitdagende opdrachten geven. Hierbij is de begeleiding erg belangrijk. Niet alleen over werk maar ook een stuk coachen, dus feedback geven over gedrag. De valkuil is om na twee weken te denken dat de student het kan en dan boos worden als hij of zij niet presteert. “Laat de student de eerste twee maanden meekijken bij de werkzaamheden en echt het bedrijf leren kennen. Vanaf dat punt kan het snel gaan”.

Tot slot, is stage een voorportaal op een betrekking daarna?  Ja dat is het. 52% van de bedrijven biedt hun stagiaires een fulltime baan aan, de helft neemt dit ook aan. 1 op de 4 studenten blijft dus hangen op hun stageplaats en zo is het een goedkope manier van recruitment.

Stagiaires, Lust of Last? - 3 maart 2020
Beluister de uitzending