Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Scholing, hoe regel je dat?

Scholing, hoe regel je dat?

Scholing, hoe regel je dat?

"Zorg dat je duurzaam inzetbaar bent". Als je in een krimpsector werkt, hoor je dit waarschijnlijk al langer. Maar door corona raken steeds meer mensen overtuigd van het belang van scholing. Waar kan je terecht voor een opleiding? En wat valt er allemaal uit te halen? Of misschien wel de belangrijkste vraag: waar heb je echt wat aan?

Hoe kan je een cursus volgen?

Volgens Christel van den Ven, partner bij Factor Vijf organisatieontwikkeling en voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland, zijn er allerlei cursussen beschikbaar die je enorm kunnen helpen bij je ontwikkeling. Veel cursussen zijn gratis te volgen, bijvoorbeeld op het platform 'Coursera'. Alleen als je een certificaat van deelname wilt ontvangen, moet je daarvoor betalen. “Daarnaast heb je in Nederland de website ‘NL leert door’, die door de overheid gelanceerd is. Als je die opzoekt, kom je terecht bij allerlei online loopbaanadviestesten, cursussen en e-learnings. Je kan het zo gek niet verzinnen. Er is gewoon heel veel beschikbaar.”   

Vanuit de Tweede Kamer wordt er over nagedacht over een individuele leerrekening. “Dit houdt in dat iedereen een eigen potje met geld heeft om te besteden, dus dan ben je niet alleen aangewezen op het gratis aanbod. Volgens mij moet dat samen gaan. Je moet enerzijds budget hebben voor mensen om te kunnen ontwikkelen en anderzijds moet je aanbod hebben. Je hebt nu al aanbod, gratis of tegen een zacht prijsje. En volgens mij gaat het er nu in de Tweede Kamer over of mensen een eigen potje krijgen.”  

Eindeloos aanbod van scholing

Ewout Meijer is commercieel directeur van opleidingsplatform Springest. “Springest is een platform waar je alles kan vinden wat met leren te maken heeft. Een soort booking.com voor leren. We hebben nu in Nederland 8.000 opleiders erop staan en bijna 90.000 producten." Veel opleidingen zijn gratis, maar er zijn ook betaalde opleidingen. "Als je de basics wilt is dat gratis. Als je iets meer content wilt, dan moet je daarvoor betalen.”

Zoveel keuzes, hoe kun je een keuze maken?

Volgens Ewout zijn er twee manieren die je helpen bij een keuze te maken. Als je een bepaald beroep wilt gaan uitoefenen, zijn er eisen waaraan je moet voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld een bepaald certificaat behalen, dan heb je dus geen keuzestress. Een ander scenario kan zijn dat je jezelf verder wilt ontwikkelen. Daar kan je ook een cursus voor nemen. Bij dit scenario heb je meer keuzestress. Springest kan je hierbij helpen. “Op ons platform zijn er filters die jou helpen ondanks de grote hoeveelheid keuzes. Die je iets aanbieden wat gericht is op jouw vakgebied voor de prijs die jij wilt betalen.” Christel van der Ven heeft het over loonbaanontwikkeling. Er zijn subsidies vanuit de overheid die je kunt gebruiken voor een loopbaanadvies van een deskundige. “Wat ook helpt, is om over je ontwikkeling te praten met je partner, leidinggevende of je collega’s. Bijvoorbeeld om te kijken waar je werk naar toe gaat. ”Door een werkgever wordt dit ook als positief gezien, omdat zij zien dat de toekomstige medewerker bepaalde certificaten heeft behaald die goed bij het beroep passen.

Motivatie bij vroegtijdig afhaken bij een cursus

Christel van der Ven heeft tips voor de mensen die vroegtijdig afhaken bij een cursus. “Er is een WOOP-techniek: Wens, Opbrengst, Obstakel en Plan.” Eerst bedenk je wat je wilt bereiken, dat is je wens. Als je wens uitkomt, wat levert jou dat op? Dit noemen we de opbrengst. Maar er zijn obstakels die jouw wens kunnen tegenhouden, hiervoor heb je een plan nodig. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je deze techniek gebruikt, je mentaal al voorbereid bent op de obstakels.  

Kortom, bijscholen kan op vele manieren. Het kan online, maar ook via de telefoon, hierdoor is er veel aanbod. Het kan gratis, maar ook via de overheidsinstanties die een betaalde cursus kunnen financieren. Daarnaast geeft het ook een positieve bijdrage aan je ontwikkeling, omdat je op vele vakgebieden ontwikkelt.

Scholing, hoe regel je dat? - 23 maart 2021
Beluister de uitzending