Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Rouw op de werkvloer

Rouw op de werkvloer

Het verliezen van een partner, ouder of een kind. Het brengt zoveel verdriet met zich mee dat je misschien het gevoel hebt dat je opnieuw moet ontdekken hoe ´leven´ ook alweer moet. Laat staan werken. En toch zal je de draad weer moeten oppakken.

In deze werkverkenners willen we ontdekken wat je als collega of als werkgever kunt doen om iemand in rouw te ondersteunen. Om daar een goed antwoord op te kunnen vinden moeten we eerst weten wat een groot verlies met iemand doet.

Lisanne is freelance journalist en schreef het boek ´Je bent jong en je rouwt wat´. “Mijn moeder werd in 2016 van de een op andere dag ziek. Toen is ze 8 maanden heel erg ziek geweest en daarna overleden. Ik merkte dat ik helemaal vastliep in rouw en verdriet en toen dacht ik: daar ga ik over schrijven. Het was in eerste instantie de bedoeling om een handleiding te schrijven om mensen in rouw te helpen. Later kwam ik tot de conclusie dat er geen handleiding voor het rouwproces te schrijven valt. Mijn boek is een verhaal geworden waarin ik beschrijf hoe het rouwproces kán zijn. De eerste paar maanden was ik vooral heel moe, ook onbewust. Ik merkte dat mijn concentratie erg achteruit ging. Dat is een van de meest voorkomende klachten van rouwende mensen.”

Er bestaat een belangenorganisatie voor nabestaanden, die veel kennis over rouw in huis heeft. “En dat is geen overbodige luxe”,  zegt Klaas Jan Rodenburg, directeur van Landelijk Steunpunt Verlies. “Steunverlies is een belangenvertegenwoordiger voor nabestaanden. Dat is ook hard nodig, omdat nabestaande als het ware losgelaten worden na de uitvaart. Het ene moment sta je in een volle kerk en daarna is het aan jou. Je kunt globaal zeggen dat het op het werk gaat om erkenning. Maar thuis heb je verlies. Je werkgever heeft graag dat je optimistisch bent, dat je naar morgen kijkt. Als jij met jouw verlies binnen komt dan wringt dat. Natuurlijk hebben ze er begrip voor, maar na 3 maanden moet het eigenlijk wel weer over zijn.”

“Het rouwproces heeft iets weg van de wereld opnieuw leren kennen” zegt Jakob van Wielink. Hij is partner bij School voor Transitie. “Een expertise van mij en mijn collega’s is aandacht voor wat leiderschap doet, als jouw organisatie getroffen word door ingrijpend verlies. Rouw is zeker niet alleen een emotioneel verschijnsel. Natuurlijk gaat het gepaard met emotie, maar het kan ook fysiek zijn. Er zijn tal van klachten die mensen ervaren, denk aan hoofdpijn, rugklachten, spanningen in de buik, die lijst is bijna oneindig groot.”

Wie een dierbare verliest, kan daar mentaal en fysiek een behoorlijke klap van krijgen. Als daar op het werk niet goed op gereageerd wordt, kan dat leiden tot verzuim van wel 5 maanden in de eerste twee jaar. Werkgevers helpen zichzelf en de rouwende enorm door een duidelijk protocol te hanteren. En voor degene die probeert uit te vinden hoe alles weer vorm moet krijgen zonder die ene dierbare luidt het advies; pak weer dingen op, werken kan ook positieve energie geven. Maar neem jezelf in acht en zie het niet als falen als iets niet meteen voor de volle 100% lukt.

Rouw op de werkvloer - 23 juni 2020
Beluister de uitzending