Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Pilot webmodule online

Pilot webmodule online

Deze week is de pilot van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) online gezet op Ondernemersplein.nlVia deze webmodule kunnen opdrachtgevers de arbeidsrelatie beoordelen van hun inzet. Hierbij gaat het om het verschil tussen het inhuren van een zelfstandige of iemand in loondienst nemen.

Via de webmodule streeft een kabinet naar een eerlijkere arbeidsmarkt waarbij er minder grote verschillen zitten in de arbeidsrechtelijke bescherming, de rechten op sociale zekerheid en de fiscale behandeling en bestaat uit een vragenlijst. De opdrachtgever beantwoord meerdere vragen waarna een indicatie wordt gegeven over de dienstbetrekking. De opdracht kan buiten de dienstbetrekking worden uitgevoerd of er is sprake van een dienstbetrekking. Op dit moment zit de webmodule nog in de pilotfase. Dit houdt in dat de webmodule anoniem kan worden ingevuld en kunnen er geen rechten worden ontleent aan de uitkomst.

Deze pilotfase helpt met het verbeteren van de webmodule. Voordat de uitkomst wordt getoond van de dienstbetrekking krijgt de opdrachtgever nog de vraag of hij/zij wil meewerken aan de verbetering van de webmodule en een enquête wil invullen. Indien de pilotfase goed werkt, zal het op zijn vroegst in het najaar van 2021 worden ingevoerd als verplichte toets.

Complex

Niet iedereen is tevreden over de webmodule. Branche-organisatie Bovib geeft aan dat wanneer het kabinet streeft naar een beter werkende arbeidsmarkt op lange termijn het tijd is voor nieuwe wet- en regelgeving. De webmodule is een tool waarmee er wordt gekeken naar wat de arbeidsrelatie inhoudt. Wanneer de wet- en regelgeving voor zelfstandige nog te complex is, komt een tool simpelweg te vroeg.

Naast de complexe wet- en regelgeving worden brancheorganisaties niet meegenomen in de webmodule. De vragenlijst is bedoeld voor een opdrachtgever, maar een tussenpersoon kan de webmodule niet gebruiken. Tjebbe van Oostenbruggen, directeur van Brainnet is kritisch; “Het lijkt alsof alles in de la wordt geschoven voor een volgend kabinet. Maar een webmodule testen zonder daarbij professionele inhuurpartijen te betrekken, dat is heel onverstandig. Juist deze markt is het meest kritisch. Op deze manier kun je, als Tweede Kamer, geen juiste conclusies trekken over de werking van de webmodule.”

De webmodule wordt de komende zes maanden getest. Na deze pilotfase kijkt het kabinet of het goed werkt.