Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Open Hiring: Hoe gaat het nu?

Open Hiring: Hoe gaat het nu?

Wie volgens open hiring mensen aanneemt stelt geen vragen over iemands verleden, diploma’s of werkervaring. De vraag is: ben je geïnteresseerd? Sommige werkgevers willen het nu niet meer anders. Maar na anderhalf jaar maakt nog maar een beperkt aantal werkgevers en werknemers gebruik van open hiring. Waarom zou je er gebruik van maken? Welk probleem lost het op en welke verwachtingen heb je?

Open hiring

Ingeborg Zwolsman is programmamanager open hiring bij Start Foundation waar ze probeert om Nederland aan de open hiring te krijgen. “We zagen dat het succesvol was bij een werkgever in Amerika en dachten: misschien voegt dit iets toe in de Nederlandse arbeidsmarkt. Er zijn mensen die heel graag willen werken maar de stap niet kunnen maken omdat solliciteren te ingewikkeld is of niet meer solliciteren omdat ze continu worden afgewezen.” Bij open hiring legt de werkgever precies uit wat voor een werk hij aanbiedt. Iemand zet zijn naam op de lijst en na een rondleiding door de werkplek kiest de ‘sollicitant’ of hij of zij daar wil werken. De rollen worden omgedraaid, de werknemer bekijkt of hij het werk kan en wil doen.

De bedrijven die hiermee starten zijn voornamelijk MKB bedrijven met een open bedrijfscultuur waar mensen makkelijk kunnen starten. Eén van de bedrijven die er mee begonnen is, is Novon Schoonmaak. “Ik hoorde hiervan toen het initiatief werd gelanceerd in Nederland. Ik vond dit een uitgelezen mogelijkheid om er mee aan de slag te gaan want wij hadden een grote behoefte aan arbeidskrachten.” Vertelt eigenaar Jacco Vonhof.

Voordelen

Hans Bosselaar is onderzoeker van de arbeidsmarkt bij de Vrije Universiteit van Amsterdam en wil graag weten waarom dingen niet gaan zoals we willen, zoals bijvoorbeeld het effect van de participatiewet. “Het succes van dit soort initiatieven zit in de tijd en het besef dat mensen geen nummertjes zijn die je even kan wegzetten.” Hans Bosselaar doet onderzoek aan de hand van interviews die vaak heel emotioneel kunnen worden. Mensen die vanwege werk juist heel veel stress kennen in plaats van er waarde uit halen. Open hiring is een uitkomst hiervoor. Hier is de boodschap: Jij bent welkom, ongeacht je verleden. En dat blijkt ook uit de interviews. Mensen die voor het eerst het gevoel hebben dat ze een plek hebben en het werk waarde brengt in hun leven.

Jacco Vonhof is ook enthousiast over open hiring, maar kan geen exacte nummers noemen om andere ondernemers te overtuigen omdat er niet wordt vastgelegd hoe mensen binnenstromen. Maar wat hij wel kan zeggen is dat open hiring op meer vlakken heeft geholpen. “Het begint ermee dat je je gaat afvragen waarom je bepaalde vragen stelt in een sollicitatie. Zoals wat iemand het afgelopen jaar heeft gedaan als er een gat in het cv zit. Dat is soms voor mensen heel lastig uit te leggen. Maar dat doet er niet toe wat mij betreft. Je wil nu weer aan het werk en dat is een mooie basisvoorwaarde.”

Groepen

Volgens Ingeborg Zwolsman worden er hele andere groepen aangesproken door open hiring. Mensen die tussen het wal en het schip vallen: niet uitkeringsgerechtigd, niet bekend bij het UWV, maar wel behoefte aan werk. Ouderen, mensen die denken niet voldoende Nederlands spreken terwijl dat helemaal niet nodig is voor de baan en zo zijn er nog vele groepen en die geholpen kunnen worden door open hiring.

Kortom: open hiring helpt groepen in Nederland aan het werk die het anders heel moeilijk hebben om een baan te vinden. Ook voor de werkgever zitten er meerdere voordelen aan open hiring, zoals gemotiveerd en voldoende personeel. Daarbij opent het de ogen over zaken binnen het bedrijf. 

Open Hiring: Hoe gaat het nu? - 8 december 2020
Beluister de uitzending