Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Op vakantie zónder werk

Op vakantie zónder werk

Sinds we allemaal thuis hebben gewerkt is het steeds moeilijker om werk en privé te scheiden. Hoe gaat dat dan als we straks op vakantie gaan? Het was voorheen al lastig, maar nu is het misschien wel onmogelijk om je werk thuis te laten als je zelf lekker op reis gaat. De gasten van vandaag hebben in ieder geval moeite om hun werk thuis te laten zodra ze op vakantie gaan en bespreken hoe ze dit beter kunnen aanpakken.

De gasten op vakantie

Thijs Launspach is psycholoog en schrijft over werkgerelateerde zaken. Volgens hem zijn er een aantal dingen die het lastig maken om je daadwerkelijk los te koppelen van werk. “We willen ons graag bemoeien met werk omdat het werk belangrijk is voor ons en we willen ook graag dat wij belangrijk zijn voor ons werk. Daarnaast is het lastig omdat werk nu meer dan ooit in onze privésfeer terecht is gekomen.” Er komen, ook op vakantie, nog steeds mailtjes binnen op je telefoon en we zitten vaak in appgroepen waarin nog steeds over werk wordt gesproken. Het is lastig voor ons brein om ons daar volledig van af te sluiten.

Anne Raaymakers geeft toe dat ze eigenlijk nog nooit echt haar werk heeft losgelaten op vakantie. Ze heeft drie bedrijven en is al meer dan 30 jaar ondernemer. Ondanks dat ze er zelf moeite mee heeft, probeert ze andere ondernemers te helpen met het loslaten van hun werk door middel van tips. Volgens haar voelen ondernemers zich snel schuldig als ze niet werken en zijn ze bang om bijvoorbeeld grote opdrachten te missen door hun afwezigheid.

Voor Tweede Kamerlid Gijs van Dijk van de PvdA is het loslaten van werk ook lastig. “Ik ben 7 dagen per week gekluisterd aan mijn mobiel en mijn laptop.” Met het PvdA team hebben ze nu afspraken gemaakt, zodat op vakantie echt alles uit kan staan en ze niet met werk bezig hoeven te zijn.  

Het recht op onbereikbaar zijn

Gijs van Dijk wil het recht op onbereikbaar zijn vastleggen, aangezien dit in Nederland nog niet bestaat. “Sommige trends ontstaan omdat we op een andere manier werken. Mensen krijgen nu voortdurend het gevoel dat ze aan moeten staan en krijgen de neiging om te reageren.” Ondanks dat hij de wet in Nederland wil introduceren denkt Gijs van Dijk niet dat de werkgever direct verantwoordelijk is voor het voortdurend ‘aan staan’. Collega’s zetten gezamenlijk een cultuur neer die hiervoor zorgt. “Want voor de werkgever is een burn-out hartstikke duur.” Sommige bedrijven hebben al een e-mailhandtekening waarin staat dat de mail laat verstuurd kan zijn maar geen directe actie vereist. Hij is daarom ook niet voor een hard wetsvoorstel zoals in Frankrijk, maar wil dat er jaarlijks een gesprek over wordt gevoerd. Zo kan elk bedrijf zijn eigen richtlijnen maken.

Op reis zonder werk

Hoe kunnen we er toch voor zorgen dat we zonder werk op reis kunnen gaan? Volgens Thijs Launspach begint het bij jezelf vooral toestemming geven om even écht weg te zijn. “Waar het vaak mis gaat, is bij de afspraken die je maakt over wat er moet gebeuren als je er niet bent. Daar komt ook het gevoel dat je onmisbaar bent vandaan.” Hij geeft aan dat er ten eerste duidelijke communicatie moet zijn. Geef aan wanneer je er niet bent, wie je taken oppakt en aan wie de vragen gesteld kunnen worden. Neem voordat je op vakantie gaat even de tijd om te kijken wat de projecten zijn en wat er alvast geregeld kan worden of wie baat zou hebben bij wat extra informatie. Daarnaast moet je je tijdens je vakantie echt afschermen van alle communicatie die binnenkomt van werk.

Dankzij alle middelen waarmee we voortdurend op de hoogte kunnen zijn van wat er gaande is, is het erg lastig om het werk helemaal achter je te laten. Wat dat betreft zou het handig zijn om het recht om onbereikbaar te zijn wettelijk vastgelegd te hebben. Maar die wet is er nog niet en bovendien ligt het ook niet alleen maar aan de werkgever. Dus wat kunnen we zelf doen? Afspraken maken met collega’s: wie neem wat en wanneer over. En maak afspraken met jezelf: ik check mijn mail alleen op een vast moment. Je bent immers op vakantie. Punt!

Op vakantie zónder werk - 7 juli 2021
Beluister de uitzending