Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Onzekerheden rondom Brexit voor gedetacheerden en zzp'ers

Onzekerheden rondom Brexit voor gedetacheerden en zzp'ers

Britse zzp’ers zitten door de Brexit-onduidelijkheid in onzekerheid. Want welke regels gaan er gelden na 1 januari? BNR Nieuwsradio sprak er vanochtend over met Tjebbe van Oostenbruggen, algemeen directeur van Brainnet.

Welke verschillen zijn er in de regels tussen Britse zzp’ers en Britten met een vast dienstverband?

“Nou, eigenlijk verschilt er helemaal niks,” legt van Oostenbruggen uit, “want het geldt ook voor Britten die gedetacheerd zijn in Nederland. Dus in principe iedereen die werkt voor een onderneming die in Groot Brittannië is gevestigd en werkt in Nederland heeft op dit moment een probleem. De schattingen over de grootte van die groep lopen uiteen, maar het gaat sowieso om duizenden mensen. En het gaat hierbij niet alleen om Britten die in Nederland werken, maar ook om Nederlanders die gedetacheerd worden naar Groot Brittannië.”

Ondanks een heel gezellig etentje gisteravond, zijn Von der Leyen en Johnson er nog niet uit. Er ligt nog geen deal. Waar vrezen jullie voor?

Van Oostenbruggen: “Het grote probleem zit ‘m momenteel in dat deze zzp’ers en gedetacheerden vallen onder het terugtrekkingsakkoord, dus tot 31-12-2020 verandert er niet zoveel. Vanaf 1 januari 2021 is Groot Brittannië volledig uitgetreden. Als dat gebeurt zonder deal, vallen deze mensen onder ‘diensten’. En de reden dat Groot Brittannië uit de EU wil stappen, is omdat ze geen vrij verkeer van diensten meer willen. Dat betekent dat als je wilt werken in Groot Brittannië, of als Brit in Nederland, je in het hele regime van werkvergunningen valt. Dan is er geen verschil meer tussen een Brit, een Canadees of een Australiër.”

Is het dan niet zo dat mensen gewoon zeggen, gezien de onzekerheid, ‘ik pak m’n biezen!’

Dit kan van Oostenbruggen zich wel voorstellen: “Het is absoluut een mogelijkheid dat mensen besluiten te vertrekken, wat het juridische probleem wel oplost. Dit zorgt er alleen dus wel voor dat er mensen weggaan die heel goed bijdragen aan een bedrijf.”

Van Oostenbruggen wil ook nog even teruggrijpen op het eerder genoemde diner van gisteravond. “Daar staan drie hele belangrijke punten op die agenda, maar er wordt op dit moment heel weinig gesproken over detachering, zzp’ers en arbeid van mensen die over de grens werken. Er zijn wel een paar kleine uitzonderingen, maar het staat niet echt hoog op de agenda.”

Kan een Nederlandse werkgever een Brit niet gewoon in dienst nemen, als deze zo waardevol is voor het bedrijf?

Van Oostenbruggen: “Dat kan zeker, maar dan moet dat wel voor 1 januari gebeuren.” Op dit moment merkt Brainnet nog niet dat bedrijven nu zeggen ‘we stoppen met het inhuren van Britten’. Daar ligt volgens van Oostenbruggen ook het grootste probleem: “Heel veel mensen zetten zich op dit moment schrap en hopen op een deal. Er zijn maar weinig mensen die zich realiseren dat dit de consequentie is van het uittreden van Groot Brittannië.”

Luister het hele fragment van BNR Nieuwsradio

Beleidsnotitie Brexit

Brainnet heeft op 4 december een beleidsnotitie gepubliceerd speciaal over dit onderwerp. Met de notitie ‘Brexit: Detachering en zzp-diensten. Zonder handelsdeal een juridisch mijnenveld’ wil Brainnet alvast duidelijkheid scheppen over de te nemen maatregelen op basis van een “no-deal”.

Vraag hier de beleidsnotitie over de Brexit aan