Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Ondernemen naast je vaste baan

Ondernemen naast je vaste baan

In 2016 becijferde de KvK dat het aantal parttime bedrijven was gestegen met 4% en het aantal parttime zzp’ers met 6%. Dat betekent dat ruim 450.000 mensen naast hun vaste baan actief zijn als ondernemer of zzp’er. Je behoudt je salaris en kunt zonder veel geldstress bouwen aan je eigen bedrijf. Dat wordt door bedrijven steeds meer geaccepteerd en soms zelfs gestimuleerd. 

Sander van der Kloet is Young Talent Manager bij Alliander en eigenaar van The Storytelling Watch Society. “Mijn eigen bedrijf run ik in de avonduren, gemiddeld 3 avonden per week. Ik maak horloges die een persoonlijk verhaal vertellen. Ik krijg er energie van en dat neem ik mee naar mijn werk bij Alliander waar ik 4 dagen per week werk.” 

Uit de hand gelopen hobby

Is het een echt bedrijf of een uit de hand gelopen hobby? Een vaste baan kan ook als een sleepanker werken; je gaat er toch niet helemaal voor. Van der Kloet: “Dat is wel een gevaar. De kans dat een gepersonaliseerd horloge een snel lopend product wordt, is minder groot. Als we 1.000 dezelfde horloges zouden produceren, zou ik moeten stoppen met mijn vaste baan en vol gas het product marketen. Ik droom er wel van dat het ooit fulltime gaat lukken, maar dan hebben we nog een paar stappen te gaan.”

Frisse Blikken stimuleert ondernemerschap van hun voornamelijk jonge medewerkers. Directeur Mathijs van Duurling: “Ze ambiëren ondernemen maar missen netwerk, ervaring en wat skills. Dat kunnen ze bij ons ontwikkelen door mooie projecten te doen bij organisaties waar juist wat ondernemerschap ontbreekt. Ze zetten hun skills in bij grote organisaties op vraagstukken waarbij een frisse blik goed van pas komt. Het gaat o.a. om grootschalige transitievraagstukken zoals energie en agile, talentontwikkeling en acquisitie.”

Soms schuurt het

“We hebben een opleidingsprogramma met trainingen als ‘finance is fun’, organisatie en inrichting, maar vooral persoonlijke ontwikkeling”, zegt Van Duurling. “De consultants hebben een vaste baan, werken voor opdrachtgevers en worden daarnaast gestimuleerd om op eigen benen te staan. Het is een traject van maximaal 3 tot 3.5 jaar. Binnen die tijd hebben ze zich zo ontwikkeld dat ze voor zichzelf kunnen beginnen, wat ongeveer 60% doet. Natuurlijk schuurt het soms als medewerkers tussentijds aangeven dat ze zelfstandig verder willen, terwijl ze nog op een project zitten en we ze nog veel hadden willen laten doen met hun talenten. Maar het inspireert anderen ook weer om het momentum niet te verliezen.”

Menno Weij, partner bij advocatenbureau SOLV, runt zelfs 2 startups: online juridische vraagbaak VraagHugo en IncPlus, sparring partner voor startups en investeerders. “Met IncPlus ben ik 1 dag per week bezig, met VraagHugo nog iets minder. Het is prima te combineren met een vaste baan als je prioriteert en een goede teamverdeling hebt. In mijn eentje had ik het er niet bij kunnen doen. Met SOLV heb ik goede afspraken gemaakt.” 

Kip zonder kop

Weij realiseert zich dat hij als partner/advocaat in een luxe positie zit om 2 startups te runnen en een stap terug te doen als een van de startups meer tijd vraagt. “Waar wij scherp op zijn is dat je geen busy fool wordt. We leggen goede focus op businessplannen en de business cases en gaan niet als een kip zonder kop struinen naar potentiele leads. We hebben een groot netwerk en krijgen leads aangeleverd. We hebben een goede focus op wat we proberen te bereiken en coachen elkaar daarop.”

Conclusie

Ondernemen naast een vaste baan kan je veel brengen. Je hoeft niet teveel te stressen over geld, krijgt er energie van en je kunt rustig bouwen aan je onderneming. Daarin schuilt meteen het gevaar, want tijd is kostbaar en voor je het weet steek je te weinig uren in je bedrijf en verlies je momentum. Dan word je al snel hobbyist. Door jezelf een normaal salaris te betalen zie je of jouw bedrijf op eigen benen kan staan.

Ondernemen naast je vaste baan - 20 november 2018
Beluister de uitzending