Moet er een scholingsplicht komen voor alle werkenden?

Moet er een scholingsplicht komen voor alle werkenden?

Jurriën Koops (Directeur ABU) stelt in het programma BNR Werkverkenners: “Scholing verplichtstellen voor werkenden is geen goed idee.” Hij vindt dat werknemers veel meer zelf verantwoordelijk moeten worden voor zaken als scholing. Een stap in die richting is het toepassen een soort APK keuring waarmee werkenden zich bewust worden van hun eigen kwaliteiten en een idee krijgen van de toekomstbestendigheid van hun baan.

Wat vind jij? Moeten werkenden verplicht worden om te studeren?

In het programma BNR Werkverkenners van 25 april 2017 zocht presentator Rens de Jong antwoord op de vraag: Moet er een scholingsplicht komen voor alle werkenden?

In zijn zoektocht naar antwoord op die vraag werd hij geholpen door Jurriën Koops (Directeur ABU) en Ria van ’t Klooster (Directeur NRTO). De conclusie?

  1. Scholing voor werkenden verplicht stellen is een slecht idee. Dit draagt niet bij aan gemotiveerde medewerkers.
  2. Voer een soort APK in voor werknemers. Bijvoorbeeld om de vijf jaar een scan om te controleren hoe arbeidsfit je bent en hoe toekomstbestendig je baan. Daarmee worden werknemers bewust van de noodzaak om te leren.
  3. Scholing is belangrijker dan ooit omdat de arbeidsmarkt voortdurend verandert. Beroepen bestaan niet meer zoals vroeger 40 jaar. Belangrijk is dat werknemers zich bewust worden van andere mogelijkheden en ook over sectorgrenzen heen blijven kijken.

Meer weten? Luister de uitzending!

Moet er een scholingsplicht komen voor alle werkenden? - 25 april 2017
Beluister de uitzending