Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Modelovereenkomsten: 7 tips voor zzp'ers

Modelovereenkomsten: 7 tips voor zzp'ers

Of je er nu blij mee bent of niet: de VAR maakt plaats voor modelovereenkomsten. Zeven tips voor zzp’ers, om aan de nieuwe werkelijkheid te wennen.

Bedenk: werken met een modelcontract is niet verplicht. Als je voor particulieren werkt zonder tussenkomst van een bemiddelaar, heb je nergens wat mee te maken.

Als je vooral zakelijke opdrachtgevers hebt, kunnen die er ook gewoon van overtuigd zijn dat het werk waarvoor ze je inhuren, op basis van zelfstandigheid gedaan mag worden. Ook dan is al die rompslomp niet nodig.

Het is vast niet je hobby, maar verdiep je toch in de modelcontracten voor jouw branche en jouw functie. Check daarvoor op zijn minst de site van de Belastingdienst.

  1. Denk niet: ik ben een echte ondernemer, dit gaat niet over mij. Onder de VAR deed dat ertoe, onder de Wet DBA niet meer. Die kijkt niet naar jou maar naar je relatie met je opdrachtgever. Zelfs met een BV ben je niet ‘veilig’.
  2. Opdrachtgevers zijn ook maar mensen. Wees niet verbaasd als er eens iemand onzeker wordt en van je af probeert te komen. Zorg daarom dat je niet al je eieren in één mandje hebt.
  3. Als een opdrachtgever je wel wil inhuren maar niet als zzp’er, zijn er meer alternatieven dan een arbeidscontract, een uitzendconstructie of payrollen. Hij kan ook loonbelasting en premies inhouden die jij dan als zelfstandige weer deels kunt terugvragen van de Belastingdienst.
  4. Let dan wel op dat je per jaar minimaal 1225 uur echt op basis van zelfstandigheid blijft werken, anders kun je je zelfstandigenaftrek en je eventueel startersaftrek kwijtraken.
  5. Sommige bemiddelaars willen dat je een zogenaamde Declarabele Uren BV opricht. Dan word je werknemer van een onderneming die maar deels van jou zelf is. De Belastingdienst en het UWV vinden dat prachtig want die weten dan zeker dat ze je loonbelasting en premies binnen krijgen. Maar jij verliest wel je recht op zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Laat je onafhankelijk voorlichten voordat je deze stap zet.
  6. De Belastingdienst heeft modelovereenkomsten van opdrachtgevers goedgekeurd waar bepalingen in staan die niet nodig zijn voor de fiscale beoordeling maar die wel nadelig zijn voor jouw positie als ondernemer. Denk aan bepalingen waarmee de opdrachtgever het risico van naheffingen en boetes naar jou doorschuift. Dat hoef je niet te accepteren.
  7. De Belastingdienst geeft op zijn website voorlichting over het werken met modelovereenkomsten. Ook gaan er ambtenaren het land in, samen met belangenorganisaties. Allemaal mooi en prachtig, maar pas op dat zij de voordelen niet overdrijven en de nadelen niet wegpoetsen.

Pierre Spaninks is zzp-expert. Hij onderzoekt de rol van zelfstandige professionals in economie en samenleving. Daar spreekt, schrijft en adviseert hij over. https://pierrespaninks.nl/