Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Millennials

Millennials

Ze kampen vaker met een burn-out, hebben problemen met autoriteit en komen vaak in banen onder hun niveau. En de coronacrisis raakt hen extra hard. Deze werkverkenners gaat over millennials en hun bijzondere positie op de arbeidsmarkt.

Een lesje millennials

We vinden van alles van millennials. Maar wie zijn het nou en wat maakt ze anders dan andere generaties? “De generatie millennials is geboren tussen 1980 en 2000. Het is een hele mooie generatie, die graag iets wil betekenen en wil verbeteren.” Aldus Manou van Eerten. Zelf is ze geen millennial, maar ze is wel de oprichter van The ME Company, een coachpraktijk voor 20ers en 30ers. “Millennials worden ook wel the digital natives genoemd en gaan erg makkelijk om met techniek. Het is de eerste generatie die zich niet hoefde af te zetten tegen hun ouders. Daarbij zijn ze gewend aan een directe behoefte bevrediging en aan maakbaarheid. Alles is mogelijk dus als iets niet lukt of je bent niet gelukkig dan ligt het aan jezelf.”

Kees Dorresteijn, BNR-verslaggever en een iets oudere millennial uit 1986 maakt podcasts over millennials, omdat er veel over te doen is in deze tijd. Ze zijn de grootste groep op de arbeidsmarkt en er zijn veel onduidelijkheden en vooroordelen. Hij geeft een ‘lesje millennials’:

“Millennials willen veel doen, ervaren. Het gaat om de beleving. En ondertussen willen ze heel veel bereiken en iets bijdragen. Wat het grootste probleem is dat we nu een generatie krijgen die echt met een achterstand in de breedste zin komt. We komen van de studie af met een hogere studieschuld en op een arbeidsmarkt met veel meer flexcontracten. Daarnaast hebben millennials het lastig op de huizenmarkt. Kopen is duur en lastig met flexcontracten waardoor ze duur moeten huren. Hierdoor wordt er geen vermogen opgebouwd. Ondertussen heb je een tijdelijk contract en een studieschuld.”

Millennials in coronatijd

Ook corona heeft veel impact op de millennials. Gijs Coppens is GZ-psycholoog bij zorgplatform OpenUp waar werknemers laagdrempelig toegang kunnen krijgen tot een online psycholoog. “We zien dat sowieso een kwart van onze gebruikers millennials zijn. Nu met de coronacrisis is dit aantal gestegen tot meer dan één derde. Millennials hebben altijd een bepaalde mate van onzekerheid en deze periode is voor de meesten de eerste keer dat ze met grote tegenslagen te maken krijgen. Daarnaast ervaren millennials veel eenzaamheid. Ze zijn bij uitstek sociaal en veel van hun activiteiten vallen weg. Daarnaast is het informele contact op kantoor ook verdwenen.”

Wat kan een werkgever doen om beter voor zijn millennials te zorgen? Manou van Eerten stelt dat je als werkgever sneller moet bellen. Gewoon om even te vragen of je kan helpen, zoals je op kantoor ook gedaan zou hebben. Een millennial worstelt met veel praktische zaken. Hoeveel pauzes mag ik nemen? Hoe laat moet ik beginnen en mag ik minder dan 8 uur werken omdat het werk efficiënter gaat? Ze zijn net op de arbeidsmarkt en hebben geen idee hoe dingen normaal gaan, laat staan in de coronatijd. “Laat als werkgever zien wat anderen doen. Start een poll of wissel verhalen uit.”

Waardevol

Maar voordat we denken dat millennials alleen maar zielig en een verloren generatie zijn vertellen de gasten waarom ze ook waardevol kunnen zijn.

Manou van Eerten: “Millennials helpen je om je organisatie te vernieuwen, betrek ze bij de besluitvorming rondom deze crisis”

Gijs Coppens: “Millennials zijn heel creatief en kunnen makkelijk met technologie samenwerken. Het is een generatie die vernieuwende oplossingen vindt voor de problemen.”

Kees Dorresteijn: “Ze zijn niet gewend dat het geld tegen de plinten aan klotst. Het is een armere generatie die veel efficiënter met het geld van jouw bedrijf om kan gaan.”

Millennials - 2 juni 2020
Beluister de uitzending