Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

'Met minder geld, meer doen'

'Met minder geld, meer doen'

Eric Wiebes is begonnen aan zijn nieuwe klus: staatssecretaris van de Belastingdienst. Zijn signatuur is al goed te herkennen. Hij is bekend geworden van de Noord-Zuid lijn, of beter gezegd, zijn voorganger Hans Gerson, afgetreden in 2010 na aanhoudende kritiek op zijn rol in dit dossier. Wiebes mocht de troep opruimen. Hij moest de gemoederen in Amsterdam tot bedaren brengen. En niet alleen dat, de Noord-Zuid lijn moest er ook komen! Zijn motto: ‘met minder geld, meer doen’. Hij is daar knap succesvol in gebleken, die Noord-Zuid lijn ligt er bijna.

Waar Frans Weekers onderuit ging op nieuwe ICT-projecten met korte testtrajecten en veel nazorg, veel gedoe in de media en de Tweede Kamer met een stuntelige verdediging over het functioneren van de Belastingdienst, doet Wiebes het op zijn eigen manier. Geen ingewikkelde nieuwe projecten, geen automatisering van processen die toch al niet lekker lopen en bovenal geen projecten waar hij politiek op onderuit gaat. Voor onze branche betekent dat uitstel van het depotstelsel en waarschijnlijk ook van de VAR-webmodule. Twee uitdagende ICT-projecten op onderwerpen waar überhaupt al niemand vrolijk van wordt. Ik vind dat Wiebes goed bezig is! Maar wat doet Wiebes dan wél behalve projecten uitstellen? Handhaving! Eindelijk! En het was ook echt hard nodig! Met de invoering van de gewijzigde wet Waadi moesten volgens Henk Kamp: ‘De goeden onder de kwaden lijden.’ Bij Wiebes is het net andersom. Hij pakt de kwaden aan zodat de goeden er geen last van hebben. Met 1400 nieuwe inspectieteams die zich focussen op het onderscheid tussen echte ondernemers en schijnzelfstandigen, gaat hij geld terughalen van te veel genoten ondernemers- en startersaftrek, misgelopen premies werknemersverzekeringen en onterecht genoten zakelijke aftrekposten. Als je het mij vraagt, zal de investering in handhaving laag zijn, en de opbrengsten hoog, zeg maar ‘met minder geld, meer doen’.

Brainnet wil graag dat een ieder in de flex-branche op een eerlijke manier zijn boterham verdient. Keuzevrijheid staat daarbij voorop. Als je ondernemer (ZZP'er) wil zijn dan kan dat, maar dan moet je je ook gedragen als ondernemer en niet klagen over gebrek aan sociale zekerheid, te weinig opbouw aan pensioenen, te weinig kansen op de markt en te weinig vrije tijd. Als je gegarandeerde vrije tijd wilt, zekerheid voor nu en voor later, en niet houdt van acquisitie of de administratie die komt bij een eigen onderneming, moet je in loondienst gaan. Payrollen, uitzenden, detacheren, bemiddeling door werving en selectie bureaus, mogelijkheden te over. En als je dan de Belastingdienst bent, dan moet je dat dus controleren en de pakkans van schijnzelfstandigen vergroten. Als Sociale Zaken dan de andere kant aanpakt, het ontduiken van cao’s door werkgevers en andere wantoestanden in de flex-branche, dan is ook de loondienstkant gedekt. Zo kunnen we prettig en eerlijk zaken doen, met lage administratieve lasten en fatsoenlijke inkomsten, ‘met minder geld, meer doen’.