Met je werk op vakantie? Niet aan beginnen!

Met je werk op vakantie? Niet aan beginnen!

Sommige combinaties zijn niet te versmaden, zoals verse pasta met truffel. Andere liggen wat lastiger, zoals twee geloven op een kussen. En een enkele is een regelrechte no-go, zoals je werk mee op vakantie of (erger nog) op vakantie met je werk. Tenminste, zo denk ik erover. Ik blik alvast vooruit op de volgende uitzending van Werkverkenners, dinsdag 27 februari om 19:00 uur op BNR Nieuwsradio.

Werk en vakantie sluiten elkaar per definitie uit. Dat begint al met de woorden zelf. Het is niet voor niets dat 'vakantie' en 'vacature' allebei van het Latijnse 'vacare' komen: vrij zijn, leeg staan. Ik weet dat er mensen zijn die zich in hun werk vrij voelen, net zoals er zijn die zich in hun vakantie vol laten lopen, maar dat bedoel ik dus niet.

Misschien denkt u: 'Wat heb ik met die Romeinen te maken en met hun taal?' Dat staat u uiteraard vrij. Rare jongens immers, en een dode taal bovendien. Maar luistert u dan even naar wat gewoon in het hier en nu twee ter zake kundige arbeidspsychologen erover te zeggen hebben. Zij worden allebei geciteerd in een artikel uit de NRC.

De een, Jessica de Bloom, deed aan de Radboud Universiteit onderzoek naar de effecten van vakantie. Zij bestudeerde een groep van 58 vakantiegangers die minstens twee weken zomervakantie namen. Een van haar bevindingen was dat de deelnemers zich al direct na het begin van de vakantie ontspannener voelden dan ervoor. Het heilzame effect op gezondheid en welbevinden was het sterkst op de achtste dag. Houdt u dat getal even vast?

In aansluiting op de resultaten van De Bloom deed haar Amsterdamse collega Ingrid Smit een appèl op de werkende - nee, op de vakantie vierende mens - om vooral geen telefoontjes van collega's aan te nemen en ook hun e-mails te negeren. Waarom is dat zo belangrijk?

Ook nadat u de telefoon hebt opgehangen of een mail beantwoord, weet Smit, blijven de werkvragen onbewust nog door uw hoofd spoken. En dat is zonde, want u ondermijnt er het positieve effect van uw vakantie mee.

Door u tijdens uw vakantie met uw werk bezig te houden, hoe kort ook, verhindert u dat het herstel tot stand komt waar uw lichaam en geest zo'n behoefte aan hebben. Dat kan zelfs gevaarlijk zijn, weet Smit. Wanneer u enigszins vermoeid op vakantie gaat en vervolgens aanspreekbaar blijft voor uw baas en uw collega’s, gaat overspannenheid een reëel gevaar vormen. Alle reden dus om uw werk op het werk te laten en uw vakantie een echte vakantie te laten zijn.

Bent u een loser als u niet anders kunt dan toch af en toe uw mail checken? Nee, maar zeker ook geen held. En als u echt zo goed bent, regelt u het de volgende keer beter. Is het een ramp als u per ongeluk toch een keer de telefoon opneemt? Natuurlijk niet. Maar als u het daarna nog een keer doet, moet u wel voor straf acht dagen bijboeken op Bali.  

PS - Tips nodig om als werkende mens het beste uit uw vakantie te halen? Check dan 'De kunst van het vakantievieren' op de website van Jessica de Bloom.