Met HR Tech tools kan HR de deur uit! Of juist niet?

Met HR Tech tools kan HR de deur uit! Of juist niet?

Kunnen app’s en tools de HR professionals vervangen? We vroegen het aan Mark van Assema, HR Tech expert en initiatiefnemer van het platform HR Tech Review. 

HR processen in de lijn of juist centraliseren? HR als kernactiviteit of efficiënt outsourcen? HR als administratief ondersteunde activiteit of juist de strategisch adviesfunctie? Het zijn vragen die de afgelopen jaren met regelmaat terugkomen. Vragen die op nieuw actueel worden met de komst van wat we komst van wat ‘HR Tech’ genoemd wordt.  

Is HR Tech nu de redding voor HR professionals of een manier om HR echt buiten de deur te krijgen. Naar aanleiding van de Werkverkenners uitzending ‘HR heeft het pand verlaten’ spraken we met Mark van Assema, initiatiefnemer van het onafhankelijk kennisplatform en community HR Tech Review. 

Mooie naam HR Tech, maar wat is dat eigenlijk?  

Het is eigenlijk een verzamelterm voor allerlei software die voor HR doelen kan worden gebruikt. Vroeger heette het ook wel e-HRM, maar een belangrijk verschil is dat je bij sommige HRTech de afdeling HR helemaal niet meer nodig hebt, zoals bij declaraties die via een app rechtstreeks het salaris systeem in kan. Net zoals je met FINTech een heleboel bankzaken kan regelen zonder ooit een bankier te zien.

Automatiseren van HR, dat gebeurt toch al jaren?  Van waar de aandacht voor HR Tech in eens? 

HR Tech is met een inhaalslag bezig in de ‘user experience’, geïnspireerd door alle simpele apps die je als consument op je telefoon gebruikt. Zo zijn er vele startups met handige apps, en die schudden de gevestigde orde in HRTech flink op door heel snel innovaties door te voeren. Daarnaast draaide veel HRTech nog op servers bij de organisatie zelf en dat gaat nu allemaal, na wat aarzelingen vanweg de AVG en privacy gevoelige medewerkergegevens, ook versneld naar de Cloud. Een dubbele versnelling dus, of een Perfect Storm.

Wanneer je (bijna) alles van HR automatiseren en bij wijze van via je smartphone allerlei HR processen kan managen, kan HR dan inderdaad deur uit? 

Computers en robots zijn nu alleen nog goed in het wegwerken van repeterend en standaard werk. Dat zijn in basis alleen de administratieve HR taken. Die kun je dus prima automatiseren en/of uitbesteden. Maar HR gaat als het goed is over alle mensen in de organisatie, dus zeker in kennisintensieve organisaties kun je niet zonder HR. Door effectieve HR Tech in te zetten kan HR eindelijk strategisch partner van de business worden en de vaardigheden, betrokkenheid en wendbaarheid van medewerkers vergroten.

Met jullie platform HR Tech Reviewverzamelen jullie kennis en ervaringen over de inzet van HR-technologie.

Wat zou je als belangrijkste valkuilen zien bij het invoeren van HR Tech? 

Het selecteren en implementeren van HRTech kent in essentie dezelfde valkuilen als alle IT projecten, waarvan er velen de mist ingaan. Dat zijn voor mij vaak twee valkuilen: 

  1. Projecten te groot maken en ‘big bang’ uitrollen. Het is beter gefaseerd en Agile te implementeren en uitrollen
  2. De verandering voor gebruikers onderschatten. Te vaak worden het IT projecten en geen Change projecten, waar Tech alleen maar ondersteunt.

Technologie is altijd ondersteunend aan iets anders, nooit een doel op zich. Dat wordt nogal eens vergeten, zeker door de technologie leveranciers.

Technologie ontwikkelt zich op allerlei vlakken razendsnel. Vast ook op het terrein van HR Tech. Hoe ziet deze wereld er over een jaar of vijf uit? 

Net als in andere digitaal achterlopende gebieden, zoals het onderwijs en de zorg, zal ook bij HR de digitalisering onafwendbaar worden. Zelfs de ‘softe’ HR professionals zullen de toegevoegde waarde van technologie gaan gebruiken om hun toegevoegde aan de business te vergroten. Koppelingen tussen die veelheid aan HRTech oplossingen zijn wel cruciaal en de HRTech expert heeft dan ook een vaste plek op de HR afdeling.