Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Met elkaar verbonden vanuit huis

Met elkaar verbonden vanuit huis

Word je helemaal gek van al dat videobellen? Weet je niet meer waar je je motivatie vandaan moet halen? Vraag je je af of iemand sowieso opmerkt waar jij mee bezig bent? Je bent niet de enige. Door dat thuiswerken zijn we de verbinding met elkaar een beetje kwijtgeraakt. Maar die verbinding hebben we wel nodig. In de werkverkenners van deze week gaan we dieper in op deze verbinding en hoe je die tot stand kan brengen.

Verbinding

Lieneke van Waalwijk van Doorn is auteur van de Survivalgids voor de thuiswerker en bedrijfscoach bij Limen Coachen. Zij legt uit waarom de verbinding zo belangrijk is. “Je wil je onderdeel voelen tot een groter geheel en begrijpen wat jij bijdraagt aan dat geheel. Dit is een hele normale menselijke behoefte. Doordat je afgesloten thuis zit en weg bent van dat grote geheel, oftewel het bedrijf, heb je er geen gevoel bij hoe jij deel uitmaakt van het bedrijf.”

“Het sociale contact zit in het aankijken en aanraken. Op het scherm mis je veel non-verbale communicatie en is het vooral functioneel. Je vraagt niet naar iemands moeder of kat zoals je normaal wel bij het koffieapparaat zou doen. Maar dat het niet gebeurt, betekent niet dat er geen behoefte aan is. We hebben nou eenmaal de behoefte om gezien en erkent te worden.” Voegt Maaike Kuijpers daaraan toe. Zij is vitaloog bij haar eigen bedrijf Vitaliteitsformule.

De techniek

Kristian Esser is digitale technologieadviseur bij Mr. Harder en gebruikt hierbij drie pijlers: processen, producten en communicatie. Volgens hem is verbinding maken zo moeilijk vanwege de afstand. Mensen zijn niet op kantoor terwijl het kantoor juist belangrijk is voor de settingen die je niet kan voorzien, zoals wat er wordt besproken in de wandelgangen of bij het koffieapparaat. Maar er zijn wel mogelijkheden digitaal. Kristian Esser stelt een hele voor de hand liggende oplossing voor: een online community. Denk aan grote platforms als Facebook maar dan voor het bedrijf. Het is bedoeld om te ontmoeten en elkaar te spreken, precies wat nodig is om de verbinding te versterken.

De oplossingen

Het is van belang om te weten waar de rest van het bedrijf mee bezig is. Daarom doen meerdere bedrijven een company stand-up, vertelt Lieneke van Waalwijk van Doorn. Elke maandagochtend om 12 uur logt iedereen in (met de afdeling of het hele bedrijf) en iedereen vertelt zijn highlight van de week. “Zo krijg je een beetje mee wat er speelt en dat helpt voor het grotere plaatje en hoe jouw werk bijdraagt hieraan. Dat zorgt voor voldoening.” Of focus niet te veel op focus. “Het lijkt het meest efficiënt om de mensen uit te nodigen in een vergadering die actief bijdragen. Maar juist nu is het ook van belang om de mensen uit te nodigen die aan de randen staan. Zo kunnen zij hun werk beter afstemmen op wat anderen doen.”

De werkgever kan ook actief bijdragen aan de verbondenheid van collega’s, door bijvoorbeeld een wandeling voor te stellen waarbij collega’s elkaar bellen. Of het bedrijf kan gebruik maken van een appbot (Donut) die mensen random koppelt voor een dinsdagochtendkoffie of vrijdagmiddagborrel.Want eerlijk is eerlijk. Met zijn 20e op het beeldscherm op vrijdagmiddag werkt ook niet.

Met elkaar verbonden vanuit huis - 24 november 2020
Beluister de uitzending