Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Met een goede work/life balance word je een betere ondernemer

Met een goede work/life balance word je een betere ondernemer

Op de prachtige co-werkplek GrytteBloemenheuvel in Driebergen houden drie zelfstandig ondernemers zonder personeel zich bezig met een alternatieve AOV voor zzp’ers: SharePeople Crowdsurance. Oprichter Cosmas Blaauw vertelt dat het meer is dan dat: “We hebben een netwerk opgebouwd van inmiddels 1.000 ondernemers die samen een vangnet vormen bij ziekte én elkaar inspireren om gezonder te ondernemen.”

Eigenlijk was Cosmas Blaauw op zoek naar manieren om zzp’ers te stimuleren zich te blijven ontwikkelen. “Een werkgever heeft voor vaste medewerkers allerlei opleidingspotjes. Als je als zzp’er op een opdracht zit, is er geen tijd voor ontwikkeling. Tussen twee opdrachten in heb je geen inkomen en moet je acquireren. En als je ziek bent gebeurt er helemaal niks. Ik dacht, je zou eigenlijk een spaarpotje moeten opbouwen voor zulke dingen.”

2x uitgeven

Toen Cosmas in 2017 zijn concept ging uitleggen aan de markt, zagen mensen vooral een goedkope en solidaire arbeidsongeschiktheidsverzekering, een soort Broodfonds. “Ja, maar dan anders: transparant, online en met potjes voor arbeidsongeschiktheid, ontwikkeling en beter ondernemen tegelijkertijd. Wat bij bestaande AOV’s ontbreekt, is een beloning voor niet ziek zijn en het voorkomen van ziekte. Dit maakt SharePeople uniek. Bij ons geldt een vast bedrag van € 10 per maand; de rest van de inleg kan de deelnemer na aftrek van uitbetaald ziekengeld vrij besteden. Op die manier kan je je geld eigenlijk 2x uitgeven.” 

Pensioenpotje

Het is bekend dat 80% van de zzp’ers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft en velen ook amper pensioen opbouwen. Deelnemers van SharePeople storten maandelijks meer geld op een eigen rekening dan nodig is, zodat er altijd voldoende in de totale kas zit om minimaal 6% ziekte te kunnen dekken. Maar omdat in de praktijk slechts 0,6% hoeft te worden uitgekeerd, houden deelnemers aan het eind van de maand geld over. Dat kan je bijvoorbeeld doorstorten in een pensioenpotje, je kunt er een opleiding van financieren of ervan op vakantie gaan. “Wij proberen een netwerk te creëren van mensen die hier bewust mee bezig zijn, want die zijn minder ziek. En omdat het een vangnetconstructie is, profiteren alle deelnemers van een laag ziektepercentage.”

Moet ik nog even doen

SharePeople werkt met een arbodienstverlener waardoor de privacy gewaarborgd is en er controle plaatsvindt bij ziekte. Iemand die bijvoorbeeld een burn-out heeft, moet goed begeleid worden zodat diegene weer duurzaam aan het werk komt. Bij arbeidsongeschiktheid geldt een wachttijd van 2 maanden, daarna is de uitkering maximaal 2 jaar. “Als ik vraag aan mensen of ze iets geregeld hebben, hoor ik regelmatig dat ze dat nog even moeten doen. De drempel is vaak hoog om eerst naar een financieel adviseur te gaan, je te verdiepen in allerlei vormen van verzekeringen; het is best complex. Wij zeggen: regel gewoon íets. Je kunt het daarna altijd uitbreiden of aanpassen.”

Work/life balance

“Als ondernemer zorg je als eerste voor inkomen, financiële rust en klanten, bijvoorbeeld via Brainnet. Maar je moet ook zorgen voor een goede work/life balance, daar zijn zzp’ers meestal niet zo goed in. Wij stimuleren onze deelnemers om iets nuttigs te doen met hun spaarpotjes. Dat kan een opleiding zijn, maar we bieden ze ook een platform om elkaar tips geven en aanbiedingen te doen. Meestal is vrijheid de hoofdreden geweest om zzp’er te worden. Zorg dan dat je vrij blijft en ga tussen twee opdrachten even niks doen, of iets leuks. Investeer in jezelf, want met een goede work/life balance word je een betere ondernemer.”